Megfizet a válságért a Morgan Stanley

Összesen 102 millió dollárt fizet a Morgan Stanley tisztességtelen hitelezési gyakorlata Massachusetts állambeli károsultjainak.
NAPI, 2010. június 25. péntek, 12:46
Fotó:

A Morgan Stanley összesen 102 millió dollárt fizet egy vizsgálat eredményeként, amely a társaság tisztességtelen hitelezési gyakorlatával kapcsolatban indult - írta a Reuters. Martha Coakley, a Massachusetts állambeli államügyész elmondta: a Morgan Stanley törvénytelenül nyújtott több milliárd dollár kölcsönt a másodlagos hitelező New Century-nak, amely aztán nem megfelelően minősített hitelfelvevőknek adta azt tovább.

A Morgan Stanley e hiteleket különböző csomagok részeként értékesítette olyan nagybefektetőknek, mint például az egyik nyugdíjalap. Az összegből 58 millió dollárt az érintett massachusetts-i hitelfelvevők, 23 milliót az egyik állami nyugdíjalap, 19,5 milliót pedig az adófizetők kapnak meg. Az agresszív hitel-kihelyezési gyakorlat jelentősen hozzájárult az ingatlanpiaci buborék kialakulásához, amelynek kipukkanása megnyitotta az utat a pénzügyi válság számára.

A massachusetts-i hitelfelvevőket különösen erőteljesen érintették ezek a kockázatos gyakorlatok, ezért is indult vizsgálat az ügyben. A Morgan Stanley szóvivője szerint a bank "örömmel tesz eleget az ügy olyan módon való megoldásának, amely révén a tulajdonosok ingatlanjaikban maradhatnak". A Goldman Sachs tavaly 60 millió dollárt fizetett hasonló okból, ez volt az első alkalom az állam és egy bank közötti hasonló megállapodásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK