Meggondolta magát a jegybank - sürgős segítség a brit hitelintézeteknek

A Bank of England - korábbi elhatározásával ellentétben - enyhített a háromhónapos lejáratú bankközi hitelek folyósításának szabályain.
NAPI Online, 2007. szeptember 19. szerda, 16:32
Fotó:

A brit jegybank vezére egy héttel ezelőtt még azon a véleményen volt, hogy a kereskedelmi bankoknak nyújtott vészhitelek követelményrendszerének enyhítése erősítené a piaci szereplők kockázatvállalási kedvét. A Northern Rock bukását követően azonban a BoE álláspontja is gyorsan megváltozott.

A háromhónapos lejáratú gyorshitelek igénylésének feltételeit a központi bank ma úgy módosította, hogy a hitelért folyamodó pénzintézetektől fedezetképp a már a jelzálog fedezetű kötvényeket is elfogadja. A BoE a jövő héten esedékes 10 milliárd fontos, 6,75 százalékos kamat mellett folyósítandó gyorshitelre vonatkozó döntését azzal indokolta, hogy a hitelekhez történő könnyebb hozzáféréssel próbálja a hosszabb lejáratú kötvénypiacok terheit enyhíteni. A jegybank három további gyorshitel-ajánlatot kíván tenni a kereskedelmi bankoknak a következő három hét során, melyek nagyságát egyelőre nem határozták meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK