Meghajol az EU akarata előtt a cseh villamos művek

A térség legnagyobb áramcége, a CEZ eladja két szénerőművét, hogy elkerülje a súlyos uniós pénzbüntetést.
Barabás T. János, 2012. július 1. vasárnap, 12:31
Fotó: Napi.hu

Akár 500 millió euróra is megbüntetheti az Európai Unió a cseh áramfejlesztő vállalatot "versenyellenes viselkedése" miatt, ezért ezt elkerülendő a CEZ úgy döntött, hogy egy, de valószínűbben két szénerőművét eladja. Ez 800 és1000 megawattnyi kapacitást jelent - írta a ceskapozice.cz. A piacok üdvözlik a lépést, amely nem mellesleg összhangban van a cég stratégiájával is, hogy igyekszik megszabadulni a nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátással járó áramfejlesztéstől. Ugyanakkor az EU, amely azzal vádolta a céget, hogy magához ragad minden áramfejlesztő kapacitást, eléri célját, mert erősíti a versenyt a cseh árampiacon.

Egyelőre csak két hazai cég közölte, hogy megvenné az erőműveket: a Czech Coal, Pavel Tykac tulajdona és az Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH), amelynek tulajdonosa 40-40 százalékban Petr Kellner és a J&T, 20 százalék pedig a cégvezető Daniel Kretínskyé. Az eladó sorba került erőművek a Pocerady (1000 MW) és a Chvaletice (800 MW). A CEZ emellett más kombinációkra is hajlandó, például több kisebb üzem eladására. Az elemzők szerint az uniós eljárás leállításának eléréséhez legkésőbb 2013 utolsó negyedévéig végre kell hajtani az eladásokat. Nem tartják kizártnak, hogy a lengyel Gencos is érdeklődhet az erőművek iránt.

Ami az árat illeti, az elemzők úgy vélik, hogy a két említett üzemért legfeljebb 715 millió eurót kaphat a CEZ. Ennél valamivel többet ígért 15 éve először adott interjújában Tykac, a "szénbáró", aki közölte: biztos benne, hogy ő szerzi meg az erőműveket..

Az eladásra kiválasztásnál fontos szerepet játszott a CEZ új stratégiája, amelynek értelmében csak a bányái közelében levő szénerőműveket tartja meg, és azok korszerűsítésére és fejlesztésére fordít jelentős összeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.07.01 21:58

@SzaszaG:
Rájöttem, hogy neked egy elég torz, pszichopata világképed van. Szerinted ha valami nem jó, akkor adjuk egyetlen valaki kezébe az irányítást, tegyen azt, ami csak kipattan a fejéből.
Van egy nagy hírem számodra. A kapitalizmus nem a korrupció meg a mittomén milyen összeesküvések miatt kedvez az egyenlőbbeknek, hanem mert az az alapelve, hogy a globális versenyképességért mindent feláldoz, még a gyengék életét is. Ha azt akarod, hogy mindenki jól járjon, akkor dolgozz a kommunizmusért.
Megmondom mi a tényállás most a cseh árampiacon. Van egy saját áramtőzsdéjük, szlovákokkal közös, és éppen kelet felé bővítik tovább (mi, románok), de ez most lényegtelen, vegyük úgy, hogy a cseh piac zárt. A kereskedő szereplők közt pedig elég nagy túlsúlyban van CEZ. Vagyis baromi nagy monopolhelyzetben van, ez se fogyasztónak, se versenyképességnek nem tesz jót, és mivel zárt a piac, még akkor is vezető szerepe lesz a cégnek, ha elad 2 erőművet akár németeknek. De ez mindenképpen jelenleg a piac helyes iránya.
Viszont mi lesz, ha mondjuk 10 év múlva megvalósul az egységes európai áramtőzsde? Nos akkor a németek minden ilyen picike erőművel nagyságrendnyi előnyt nyernek. De akarnak a csehek még 10 évig monopóliumtól fulladozni? Nem. Biztonságos 10 év elteltével az EU versenyvédelmi végrehajtó szerepére bízniuk magukat egységes piac keretein belül? Sajnos az sem. Legyenek inkább most komcsik, és dohosodjon békében a piacuk? Válassz a három közül... De látom te a jobbos megoldást szereted.
Egyébként ha a németekről van szó, az atom és megújuló politikájuk fényében róluk ajánlanám a legkevésbé, hogy találgasd a piaci pozíciójukat. Egyelőre abban sem biztos még senki sem, hogy 2020-ban a közelmúltban elért áramexport-volumenük negálódik (import), vagy duplázódik. Abban biztos vagyok, hogy a leállítás történelmük egyik legrosszabb döntése, de attól még beleölhetnek egy rakás pénzt a megújulókba, és akkor legalább az energiaiparuk megmarad a mostani szintjén, még ha fel is áldoznak érte valami mást. Aztán egy olyan szcenáriót is el tudok képzelni, hogy elbízzák magukat, és néhány csőd után a CEZ áron alul felvásárolja a kelet-német szélerőműkapacitásokat, és vígan megél belőlük. És még sorolhatnám. Pedig sajnos ezek függvénye, hogy kinek jó a piacnyitás.
Az, hogy az energiagazdálkodás stratégiai fontosságú, pedig az ég világon nem jelent semmit. Különálló szavakként ezek súlyos dolgok, de bármi stratégiai fontosságú, ami sok pénzbe kerül, vagy sok pénzt termel. Viszont amíg nem törődik az állam minden ilyennek egyenlően, addig ez csak egy kommunikációs kód arra, hogy márpedig most a kormány fejéből kipattant valami világmegváltó ökörség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.01 16:47

@rigolya:
Egész addig amíg nem az eegyenlőbbek kerülnek monopol helyzetbe. Ez ország energiagazdálkodása stratégiai fontosságú. Inkább csak félnek, hogy gondol egyet Vsehország és nincs több olcsó áram az idiòta atomerőműbezáró németeknek.
Soha nem szabad egy országnak az energiagazdálkodást kiadni a kezéből, ahogy a pénzkibocsátás feletti ellenőrzést sem 'független' központi bankkal lehet megoldani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.01 15:19

@SzaszaG: Milyen kellemetlen, hogy az EU nem akar monopóliumokat... Nahát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.01 13:16

Még azt is Brüsszel mondja meg, hogy ki termelhet áramot. Beleszólnak még itt a németek az atomerőmű bővítésbe. Vagy el kell adni nekik vagy meg sem építhetjük, mert majd import jól megvesszük tőlük a drága megújulót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html