Megindult a nyomozás - Csalt-e a bank?

A FBI 16 társaságot vizsgál a hitelpiaci válsággal összefüggésben.
NAPI Online, 2008. március 10. hétfő, 09:53
Fotó:

A FBI gazdasági bűncselekmény gyanújával kapcsolatban vizsgálódik a Countrywide Financial Corp.-nál, az USA legnagyobb - a lakáskölcsönök ötödét kezelő - lakáshitelezőjénél, a jelzálogpiaci válság egyik legnagyobb vesztesénél. A Wall Street Journalban megjelent hírt kormányzati források megerősítették a CNN Moneynak, a kezdeti szakaszában lévő eljárásban arra keresnek választ, hogy a bank a valóságosnál kevesebb veszteséget tüntetett-e fel könyveiben, hogy pontos tájékoztatást adott-e a jelzáloghitelekről, illetve hogy milyen engedélyezési eljárással hagyta jóvá a kölcsönök folyósítását.

Közvetve tehát az a kérdés, eltitkolta-e a pénzintézet, hogy úgynevezett subprime, azaz nem elsőrendűen hitelképes ügyfeleknek ad kölcsönöket. Az ilyen hitelek sorozatos bedőlése vezetett a világon végigsöprő hitelválsághoz, és ennek nyomán az amerikai gazdaság recesszió közeli állapotba süllyedéséhet.

Sem az FBI, sem az USA igazságügyi minisztériuma nem erősítette meg a vizsgálat tényét, az előbbi szóvivője csak annyit közölt, hogy az FBI 16 vállalatnál kutakodik a jelzálogpiaci válsággal összefüggő lehetséges csalásokkal kapcsolatban. A Countrywide és a gyakorlatilag csődbe került bankot januárban felvásárló Bank of America nem kommentálta a hírt.

HOZZÁSZÓLÁSOK