Megindult a verseny a gigaberuházásért - Magyarország esélyes

Egy kínai óriásvállalat Európában akarja megépíteni három gigantikus akkumulátorgyára egyikét. Az üzemben villanyautókhoz gyártanak majd áramforrásokat. A lehetséges helyszínek egyike Magyarország.
Barabás Júlia, 2018. március 8. csütörtök, 10:28
Fotó: Shutterstock

A kínai Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) három óriási akkumulátorgyára közül az egyiket Európában akarja felépíteni, de még nem döntötte el, hogy hol - írja a gazeta.pl. Csak annyit tudni, hogy három helyszínt vesznek számításba: Németországot, Magyarországot és Lengyelországot. A kínai cég elektromos autókhoz akar gyártani áramforrásokat.

A kínai vállalat vezetősége a hasonló koreai cégekben látja a legnagyobb versenytársakat. Ezek alacsony árakat kínálnak, de nem értek el akkora technológiai fejlődést az elmúlt két évben, amekkorára számítottak. A kínaiak úgy gondolják, kitalálták, hogyan használhatnák ki ezt a helyzetet.

A vállalat olyan megrendelőkre számít, mint a BMW, a Volkswagen, a Toyota, a Nissan és a Honda. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot ezekkel az autógyártókkal.

A kínai cég konkurense, a koreai LG Lengyelországot választotta az elektromos autókhoz való akkumulátorok gyártásához. Dél-Koreában ez a legnagyobb vegyipari vállalat. A beruházás értéke 1,37 milliárd zloty lesz, az LG évente 100 ezer akkumulátort akar készíteni.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK