Megint valamiben verik a magyarokat a szlovákok

Ellentmondó jelentések érkeznek a szlovák kis- és középvállalkozások hangulatáról. A helyi vállalkozási szövetség szerint rossz a helyzet, míg a Microsoft szlovák és cseh részlege ennek ellenkezőjét tapasztalta.
Barabás Júlia, 2017. június 17. szombat, 13:18
Fotó: MTI/EPA

A Szlovák Vállalkozói Szövetség elemzése a vállalkozói környezet folyamatos romlásáról ad számot, azt sugallva, hogy a vállalkozóknak még soha nem volt ilyen rossz dolguk, ám a Microsoft legújabb felmérése szerint korántsem ilyen katasztrofális a helyzet - adta hírül a Magyar Szó.

Szlovákiában a kkv-k biztosítják a munkahelyek több mint 70 és a GDP 60 százalékát. A Microsoft vizsgálata szerint ezek vezetőinek 66 százaléka látja pozitívan cége jövőjét, ami a felmérésben szereplő 19 ország közül a nyolcadik legjobb adat. Magyarországon az ilyen vállalkozók aránya csupán 59, Csehországban pedig 41 százalék.

A vállalkozással kapcsolatos sikert csupán a szlovák vállalkozók harmada értelmezi úgy, hogy ennek köszönhetően kiteljesedhet, új tapasztalatokat szerezhet vagy a hobbijának élhet a vállalkozásának köszönhetően - mondta Ondrej Novodvorsky, a Microsoft szlovák és cseh részlegének kis- és közepes vállalkozásokért felelős igazgatója. Legtöbbjük számára a siker egyetlen kritériuma az évről-évre növekvő nyereség.

Szlovákiában a megkérdezettek csaknem fele ismerte el, hogy keveset fektet be cége számítógépes rendszereibe. Az alkalmazottak több mint kétharmada öreg számítógépeken dolgozik. Csak az ötödüknek van két évnél fiatalabb gépe.

HOZZÁSZÓLÁSOK