Megint veszteséges lehet a bankóriás

A Citigroup újabb veszteséges negyedévet zárhat március végén.
NAPI Online, 2008. február 25. hétfő, 16:05
Fotó:

A Bloomberg beszámolója szerint az Egyesült Államok legnagyobb eszközértékű pénzintézete, a Citigroup megismételheti a tavalyi év negyedik negyedévének veszteségeit 2008 első negyedévében. A jelzálog-hátterű és a bóvlinak minősített vállalati kötvények értékvesztése miatti leírások ugyanis alávághatnak a társaság profitvárakozásainak - állítja az Oppenheimer & Co. elemzője.

A banktól 1,6 milliárd dolláros, azaz részvényenként 28 centes veszteséget vár az elemző (összhangban a Bloomberg által megkérdezett szakemberek által felállított konszenzussal) az első negyedévben. 2007 elején - a subprime-válság kirobbanása előtt - még 5 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,01 dolláros nyereséget jelentett a Citigroup. A bank saját várakozásai az Oppenheimer elemzője szerint jelentősen alulértékelik a hitelkötvényekből eredő veszteségeket, a ténylegeses várható veszteségek azonban jelentős mértékben, akár 36 százalékkal is csökkenthetik majd a bankrészvények árfolyamát.

A Citigroup papírjai az idén megközelítőleg 15 százalékot estek, a New York-i tőzsde nyitását követően - a hír hatására - pedig újabb csökkenést mutattak. A kereskedés első fél órájában már több mint 2 százalékot csökkent a részvények jegyzése.

A Citi közel 10 milliárd dolláros veszteséget regisztrált 2007 év végén, ezzel a legnagyobb bukásról adott hírt közel 200 éves történelme során. A bank a kilencvenes évek óta idén először - a kötvénypiaci leírások miatt - csökkentette a részvényeseknek fizetett osztalékát, összesen 41 százalékkal. Az Oppenheimer elemzője szerint a pénzintézet idén újabb hitelkötvények eladására kényszerülhet, és mintegy 43 milliárd dollárt veszíthet a portfolióiba beépített, azóta pedig bóvlivá leminősített vállalati kötvények elértéktelenedése miatt. A működőtőke felszabadítása érdekében a bank akár 100 milliárd dollár értékű eszköze értékesítésére is rákényszerülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK