Így spórolnak meg napi 40 munkaórát

A Ford spanyol gyárában az alkatrészek szállítását egy robotra bízták. A tévedés elvileg kizárva, minden dolgozó azt kapja a robottól, ami kell neki.
Csernátony Csaba, 2019. május 19. vasárnap, 10:22
Fotó: Buksza

Közel egy évig tesztelés után a Ford spanyolországi gyárában megkezdte a tényleges munkát a Túlélő (Survival) névre keresztelt robot.

A gyakorlatban egy önvezető gépről van szó, amely képes a környezetéhez igazodni: a legapróbb akadályokat is érzékeli és kikerüli, ha kell, megáll, amíg az út újra szabaddá válik.

A robot alkatrészeket és a hegesztési segédanyagokat szállít különböző Ford-modellek (Kuga, Mondeo, S-Max) gyártásához. Ez pedig egy meglehetősen hétköznapi, ám időigényes dolog. A Ford szerint a robot nem helyettesíti az embereket, de a segítségével 40 emberi munkaóra szabadítható fel naponta, és az így megtakarított időt az érintett dolgozók bonyolultabb feladatokra fordíthatják.

Egy 17 rekeszes automatizált polcrendszerrel rendelkezik a robot, a hibák és tévedések elkerülésére a rekeszek nyitása és zárása automatikusan történik, így a dolgozók mindig csak ahhoz az anyaghoz férnek hozzá, amire pontosan nekik van szükségük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.19 12:05

Én már gyerekkoromban azt vártam, hogy robotok dolgoznak majd helyettünk, mire felnőttek leszünk. Kicsit várni kell még rá, de jól haladunk.
Csak ha majd senki nem dolgozik, akkor ki tud majd venni robotok által gyártott termékeket
Kiknek gyártanak majd a robotok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html