Könnyen az európai bankok hitelminősítésének lerontásához vezethet, ha a tervezett irányban változik meg az eurózóna bankrendszerének szabályozása - figyelmeztetett az Standard & Poor's a CNBC.com szerint.

A hitelminősítő áprilisban készül felülvizsgálni az európai bankok besorolását, s ha Európában az Amerikában tapasztalt irányban történik meg a pénzügyi rendszer szabályozásának változása, akkor lehetséges a besorolások egy-két osztályzattal lerontása. Mint ismert, a szabályozói környezet megváltoztatásával azt szeretnék elérni, hogy a bankok közpénzből történő kimentése helyett azok részvényesei és hitelezői állják első körben a számlát, ha az adott hitelintézet bajba kerül.

Az Európai Központi Bank egyébként jelenleg végzi azokat a vizsgálatokat, stresszteszteket, amelyek során a legnagyobb európai bankok tőkehelyzetét próbálják felmérni. Azt vizsgálják, vajon az adott pénzintézetek megfelelő szerkezetű és nagyságú tőkével rendelkeznek-e ahhoz, hogy ellenálljanak a jövőbeli piaci sokkhatásoknak, s ne kelljen számukra állami segítséget nyújtani. A stresszteszttel a közelgő bankuniót kívánják előkészíteni - emlékeztet a CNBC.com.

Az egyik jelenleg is vitatott pont az új szabályozás kialakításában, hogy a bajba került bankok tőkehiányát hogyan pótolják a jövőben. A tervek szerint a válság során megszokott módszer helyett, amikor állami segítséget kaptak a pénzintézetek, tehát adófizetői pénzekből biztosították számukra a hiányzó tőkét, inkább a hitelezőknek kellene viselniük a veszteségeket. Erre a módszerre a ciprusi volt az első kísérlet, amikor a problémás bank hitelezőinek is le kellett mondaniuk pénzük egy részéről.

A tervek szerint a szabályozás elsősorban a bankok kötvényeseit, illetve a hozzájuk hasonló eszközökkel rendelkező befektetőket érintené. Első körben a bank arra kérhetné őket, hogy lejáró követeléseiket hosszabbítsák meg, illetve lehetővé válna, hogy azokat ne teljes mértékben elégítse ki az adott pénzintézet. Ez azonban nyilván ahhoz vezetne, hogy a bankok kötvényesei a magasabb kockázatért cserébe csak magasabb hozam mellett lennének hajlandóak ezeket a kötvényeket megvásárolni.

A gazdasági portál szerint szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez negatívan hatna vissza a régió gazdaságaira, mivel a bankok megnövekedett forrásköltségei megjelennének a hitelek árazásában is, a magasabb kamatok pedig visszafogják a növekedést.

A Standard & Poor's bejelentése szerint a hasonló lépések az Egyesült Államokban már nyolc bank hitelbesorolását érintették. Most, hogy az európai szabályozási környezet megváltoztatása a végéhez közeledik, figyelmük a kontinens bankjai felé fordul. Elsősorban azt fogják vizsgálni, az új szabályozás mennyire hagyja meg a tagállamoknak a döntési lehetőséget, hogy ha úgy gondolják, mégis kisegítsék bankjaikat. Az állami támogatások lehetősége ugyanis jelenleg megjelenik a banki eszközök hitelminősítéseiben - közölte a hitelminősítő.