Megjött az étvágya a General Motorsnak

Együttműködési megállapodás lehetőségéről tárgyal a Genaral Motors és a GAZ, aminek nyomán nagyobb falat jutna az amerikai cégnek az egyre húsosabb orosz autópiacból.
NAPI Online, 2007. december 11. kedd, 11:13
Fotó:

A General Motors tárgyalásokat folytat az orosz GAZ autógyárral kiépítendő szoros szövetségről. Ha sikerül egyezségre jutniuk, akkor a GM egy csapásra jelentős gyártási kapacitáshoz juthat az irdatlan tempóban növekvő orosz piacon. A hírt az amerikai cég vezérigazgatója, Rick Wagoner közölte egy konferencián, nem sokkal azután, hogy a Renaul-Nissan a hét végén bejelentette: 25 százalékos részesedést szerez az ország legnagyobb autógyártójában, az AvtoVazban.

Wagoner nagy fantáziát lát az orosz piacban, ahol cége a nulláról indulva az Opel márkával gyorsan a legnagyobb külföldi autóscég lett, s úgy tűnik, kevéssé tartja vissza a beruházási tervek szövögetésében, hogy cége idén is jelentős veszteséggel küszködik. A GAZ Oleg Deripaska milliárdos kezében van, a cég a szedánoktól kezdve a teherautókon át a buszokig sok mindennel foglalkozik. Orosz források szerint a GM-en kívül a Chrysler LLC-vel is tárgyal személyautók közös gyártásáról.

Az üzlet haszna lehetne az is, hogy a meglévő üzemben gyorsan beindítható gyártással a külföldi cég megússza az árubehozatalt terhelő 25 százalékos importvámot, valamint a szállítási költségeket. Elemzők szerint az oroszági autóeladások néhány éven belül megelőzhetik az évi 3,2 millió darabos németet, Európa legnagyobb újautó-piacának forgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK