Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egykor szebb napokat látott japán Sony eladja pc-üzletágát és önálló leányvállalatba szervezi ki tévégyártó divízióját. Az átalakítások részeként világszinten 5000 embert bocsátanak el, ebből csupán 1500 esik Japánra. A 2014. március 31-én végződő üzleti évben várhatóan 110 milliárd jen (1,08 milliárd dollár) veszteséget szenved el a cég szemben a korábban jósolt 30 milliárdos profittal.

A Vaio laptopokról ismert pc-gyártás a Japan Industrial Partners befektetési alap kezébe kerül. Ez a társaság arra specializálódott, hogy felvásárolja a szigetország elektronikai vállalatainak nem kívánt részlegeit. Korábban a NEC-től és az Olympustól vettek át divíziókat. Az árról semmit sem árultak el, annyit tudni, hogy az önállóvá váló pc-gyártó cégben ötszázalékos tulajdonrészt tart meg a Sony.

Tévék előállítására viszont 100 százalékban a Sony kezében maradó leányvállalat alakul, amely folytatja az eddigi stratégiát: mérsékli a gyártási költségeket és a drágább készülékekre koncentrál. A Sony beszámolója szerint a 2013 márciusában végződött üzleti évben 70 milliárd jen alá szorították a tévéágazat veszteségét az egy évvel korábbi 147,5 milliárd alól. Az előbbiből további 25 milliárdot faragtak el az elmúlt 10 hónapban.