Az Ikea lerázza magáról a koronavírus-járvány miatt az európai országokban mostanában elrendelt korlátozásokat, az őszi hullám sokkal kisebb hatással lesz a bútoráruházláncra, mint amilyennel a tavaszi volt - mondta a Financial Timesnak Martin van Dam, a márkát birtokló Inter Ikea pénzügyi igazgatója. Egyes boltok forgalmát megviselték a szigorítások, miután az ősz a megszokott iskolakezdési kereslettel indult, ám van egy nagy különbség: a vállalat nem állítja le beszállítói megrendeléseit, mint tavasszal.

Akkor számos beszállító csődbe ment az Ikea vásárlásainak hirtelen elmaradása miatt, miután az áruházlánc világszerte 450 üzletét volt kénytelen ideiglenesen bezárni. Az elmúlt hónapokban azonban arra kérték a gyártókat, hogy extraműszakok beiktatásával pótolják a kiesett termelésüket. A járvány első hullámát követő enyhítésekben ugyanis megugrott az Ikea-áruházak forgalma - ahogy van Dam fogalmaz: a kereslet cunamija zúdult rájuk -, ami leapasztotta a raktárkészleteket. Az Ikea hitelekkel, forgótőke-juttatással és előrefizetéssel segíti beszállítóit, hogy helyt tudjanak állni a termelés frontján.

A pénzügyi vezető elmondása szerint a fogyasztók növelték vásárlói kosarukat. Az átlagos kosár értéke 118-120 euróra ment fel a tavalyi 93 euróról, ami majdnem egyharmados bővülés. A szokásos termékek jól mennek, míg az élelmiszerrészleg gyengén teljesít. Az Inter Ikea augusztus végén végződött üzleti évében 1,63 milliárd euró nettó profitot könyvelt el, ami 17 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az árbevétel hat százalékkal, 23,6 milliárd euróra csökkent, ám sikerült lenyomniuk a termékeik beszerzései árát. Van Dam elmondása szerint az a fő fejlesztési céljuk, hogy az online vásárlást legalább olyan vonzóvá tegyék, mint amilyen a hagyományos bevásárlás.