BUX
38643

Meglepetés a román autópiacon

Ugrásszerű forgalomnövekedésről számolt be a román autóforgalmazók többsége. Dáciából fogyott a legtöbb, miközben a Seat és az Opel is három számjegyű növekedést ért el. Igaz olyan forgalmazó is akadt, aki egyetlen gépkocsit sem értékesített októberben- derül a ki a romániai autógyártók és forgalmazók érdekszövetségének (APIA) adataiból.

Túrós-Bense Levente, 2010. december 1. szerda, 15:09

A forgalmazókat meglepetésként érte az októberi váratlan kereslet-növekedés, olyannyira, hogy készlethiány miatt mindössze 10,4 ezer autót sikerült kézbesíteni miközben igény több mint 12 ezerre lett volna. Forgalomnövekedés szempontjából a listát a Seat és az Opel toronymagasan vezeti, igaz, hogy a spanyol márkából az adott hónapban mindössze 186 talált gazdára, ez az előző hónaphoz viszonyítva azonban több mint 168 százalékos növekedést jelent. Az Opel októberben 764 járművet értékesített, 113 százalékkal többet, mint szeptemberben. A listán harmadik Mitsubishi 63 százalékkal növelte forgalmát, míg a BMW és az Audi eladásai 53 illetve 51 százalékkal ugrottak meg. A vásárlók toplistájának élén azonban továbbra is a Dacia áll elsősorban a nemrég bemutatott szabadidős terepjárónak a Dusternek köszönhetően. A Renault román leánya 4,12 ezer gépkocsit adott el a helyi piacon, 22,4 százalékkal többet, mint előző hónapban. A Lexus, az Alfa Romeo, a Doge a Jeep és a Chrysler alig egy-két darabot értékesített, míg a Saab, a Jaguár és a Lada egyetlen gépkocsija sem kelt el.

Az előző évhez képest mérve az adatok jóval kisebb növekedésről árulkodnak, 2009 októberében ugyanis ennél alig 0,2 százalékkal kevesebb autó kelt el. Igaz, hogy idén augusztusban még 40 százalékos volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest. A piaci szereplők úgy vélik, hogy a váratlan forgalomnövekedés a roncsprogramnak köszönhető, sokan ugyanis nem tudják, hogy a kormány január végéig meghosszabbította az értékjegyek eredetileg november 23.-ig szóló érvényességét. A környezetvédelmi minisztérium adatai szerint november elejéig 53600 új gépkocsit vásároltak a roncsprogram keretében, ennek 41 százaléka Dácia márkájú volt.