Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb százmilliós beruházástól esett el Szlovákia, miután az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó cég Magyarországot választotta a félmilliárd eurós beruházás céljaként - álapította meg a Hospodárske noviny. Luis Ceveniz, a cég európai, szubszaharai és amerikai piacaiért felelős elnöke vezetője szerint gazdasági szempontok miatt döntöttek Magyarország mellett, mint a költségek, a szakismeret, a rendelkezésre álló nyersanyagok és az infrastruktúra minősége.

A szlovák gazdasági minisztérium a sikertelenséget azzal indokolja, hogy kevés olyan ipari park van Szlovákiában, ahol ekkora beruházás megvalósulhatna. Ez hátrányba hely minket Magyarországgal szemben - részletezte Stanislav Jurikoviè, a minisztérium szóvivője. Magyarország mellett szól például az alacsonyabb adó - mondta a napilapnak Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A mostani hír már csak azért is érdekes, mert csütörtökön még úgy volt, hogy két helyszínre, Magyarországra és Szlovákiára szűkítette keresését a gumiabroncsgyártó, és a döntés két-három héten belül meglehet.

Az üzem a tervek szerint akár napi 16 ezer személyautó- és 3 ezer teherautó-abroncsot is gyárthatna (ez évi bő 6,9 millió darabot jelent), ami évi 900 ezer tonna feldolgozott gumival lenne egyenértékű, de Ceneviz korábbi szavai szerint az első fázisban csak mintegy 250 ezer tonnás lenne a létesítmény gyártókapacitása.

Az Apollo Tyres 2008-ban egyszer már Gyöngyöst választotta új európai gyártóbázisa helyszínéül, ahol 200 millió euróból épített volna 900 főt foglalkoztató gumiabroncsgyárat. A Fidesz helyi önkormányzati frakciója azonban népszavazást kezdeményezett a beruházásról, amire válaszul a cég visszavonta ajánlatát. Később bejelentették, hogy letettek az európai terjeszkedésről.