Nem veszik lajstromba a Fútbol Club Barcelona (Barcelona futballklub) címerének körvonalát, miután a klub ez irányú kérelmét az Európai Unió Törvényszéke is elutasította - adta hírül a törvényszék.

A Barcelona először 2013 tavaszán próbálkozott a bejegyeztetéssel, amikor a címerének formájából álló ábrás megjelölést jelentett be közösségi védjegyként a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnál többek között a papíráruk, a ruházati cikkek és a sporttevékenységek vonatkozásában. Ezt azzal az indokkal utasították el, hogy az érintett megjelölés nem alkalmas arra, hogy a fogyasztók figyelmét felhívja a kérelemben szereplő áruk és szolgáltatások kereskedelmi származására.

A klub 2014 májusában keresetet nyújtott be az unió törvényszékének, ahol azonban megerősítették a korábbi döntést. A bejelentett védjegyet a fogyasztók ugyanis inkább egyszerű formaként érzékelik, amely nem teszi lehetővé számukra, hogy a védjegy jogosultjának áruit vagy szolgáltatásait megkülönböztessék a többi vállalkozás áruitól és szolgáltatásaitól. A törvényszék szerint az üzleti életben a címereket széles körben alkalmazzák pusztán dekoratív célokra, anélkül hogy azok védjegyfunkciót töltenének be. A Barcelona futballklubnak nem sikerült bizonyítania, hogy ez a megjelölés a használat révén megszerezte volna a megkülönböztető képességet.