A hagyományosan viszonylag gyenge hónapnak számító augusztus az idén kiemelkedő eredményt hozott a hazai autópiacon: az egy évvel korábbinál 23,5 százalékkal több új személygépkocsit helyeztek forgalomba. Az első félév 25-58 százalék közötti mínuszokkal terhelt hónapjai után júliusban jött a fordulat, akkor 19 százalékos növekedést mért a Carinfo.hu.

A nyár utolsó hónapjában eladott 2994 személygépkocsi bő 12 százaléka volt Ford, de - az egy évvel korábbihoz képest többszörösére növelt értékesítéssel - szorosan felzárkózott a Renault is. A harmadik helyre az Opel, a negyedikre a Skoda, az ötödikre pedig a VW futott be. A Suzuki csak a 10 helyre volt jó, miután eladásai 74 százalékkal zuhantak, így piacrészesedése 14,9 százalékról 3,2-re olvadt. A Fiat úgy tudott felkapaszkodni a 8. helyre, hogy számait egy 55 darabos Grande Punto flottaeladás szépítette.


A nyolchavi adatokat vizsgálva az értékesített 30,9 ezer gépkocsi a nyári javulás ellenére 35 százalékkal alulmúlja az amúgy is gyengének számító egy évvel korábbi adatokat. A január-augusztusi időszakban a Ford annak ellenére megőrizte első helyét, hogy eladásai több mint 42 százalékkal csökkent, piacrészesedése pedig bő egy százalékponttal 12,1 százalékra csökkent. Negyedével növelte viszont értékesítését a második helyre előretörő, piacrészesedését megduplázó, azaz 10,5 százalékra javító Skoda, míg a konszerntárs VW 10,1 százalékos súlya a harmadik helyre volt elég. Az Opel hajszállal lemaradva a negyedik, a Renault az ötödik helyen végzett, majd a Toyota, a Suzuki, a Fiat, a Peugeot és a Honda jön.


A jobbára Esztergomban gyártott autók piacrészesedése kevesebb mint az egy évvel korábbi felére esett, 12,7 százalékról 5,6-re.