BUX
41516

Meglepően nagyot kaszált az Elmű-tulajdonos

A második legnagyobb német közműcég, az RWE AG első féléves profitja mind a tavalyit, mind a várakozásokat meghaladta – ebben elsősorban a növekvő kereslet és holland versenytársának felvásárlása segítette a vállalatot.

Kasnyik Márton, 2010. augusztus 12. csütörtök, 08:25

Az osztalék kiszámításakor figyelembe vett első féléves profitmutató 23 százalékkal 2,75 milliárd euróra nőtt, ami meghaladja a Bloomberg által megkérdezett elemzők 2,55 milliárdos várakozását.

A legnagyobb európai széndioxid-kibocsátónak számító csoport - amely Magyarországon többek között az Elmű, az Émász, a Főgáz, a Tigáz és a Fővárosi Vízművek tulajdonosaként ismert - tavaly új hollandiai és belgiumi erőművekhez jutott az Essent NV felvásárlásával. Emellett a gyenge tavalyi kereslethez képest jelentősen nőtt az áram iránti igény is az RWE piacain.

A cég részvényei mégis estek, mivel az RWE bejelentette, hogy felülvizsgálja a középtávú profitvárakozásait a német kormány atomerőművekre vonatkozó adótervei miatt. Ez adó 2011-ben az egész évben akár 4 milliárd eurós kiesést is okozhat az áramszolgáltatónál.