Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BP 4,2 milliárd dolláros első negyedéves profitja 30 százalékkal haladta meg az elemzők által vártat. A nyereség így is 9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de a piac ezzel nem foglalkozott, a számok pozitív oldalát nézte.

A részletes számok szerint az olajcég elsősorban a magas marzzsal rendelkező országokban növelte kitermelését, ennek köszönhetően volt kellemes meglepetés a profit. Elsősorban az Angolában, Norvégiában és Trinidadon nyújtott teljesítmény hozta a meglepetést. A fentiek ellenére a társaság olajtermelése csökkent, ugyanis a 2010-ben a Mexikói-öbölben történt katasztrófa után a cég komoly karcsúsításról döntött, hogy a jelentős bírságot ki tudja fizetni. A program keretében a közelmúltban az orosz Rosneft vette meg a TNK-BP 50 százalékát 27,5 milliárd dollárért, így a brit társaságnak már csak 20 százalékos tulajdonrésze maradt az orosz cégben.

A BP az orosz üzlet megkötése után nyolcmilliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be, a mostani bejelentés szerint április 26-ig 120 millió papírt vettek meg összesen 834 millió dollárért. A BP árbevétele egyébként háromszorosára emelkedett a tavalyi első negyedévhez képest, de a 16,9 milliárd dolláros összegből jelentős tétel volt a Rosneft-üzlet miatti egyszeri bevétel. A kedvező eredmények megjelenése után több mint 3,5 százalékkal ugrott meg a BP-részvények árfolyama.