Sikerült stabilizálni a nemzetközi szinten is jól ismert cseh Zetor traktorgyár gazdasági helyzetét - jelentette a Radio Praha. A cég 2018 végén jelentős elbocsátásokat jelentette be, ám a készletek leépítésének és a termelés karcsúsításnak köszönhetően 2020-ban már új embereket fognak felvenni. A gondot az okozta, hogy Európában visszaestek a traktoreladások.

A vállalat eredetileg 260 ember elküldését tervezte, ami a munkaerő-állomány 40 százaléka lett volna, ám végül sikerült megúszni 145 fős leépítéssel. Az egyik futószalagot leállították, az ott készülő traktorok helyett a raktárakból szolgálták ki a vásárlókat. A terv így az volt, hogy 1530 traktort gyártanak, de összesen 2130-at adnak el, amit sikerült teljesíteniük.

A Zetor kihasználja, hogy néhány évvel ezelőtt sikerült tető alá hozniuk egy szerződést orosz megrendelőkkel. Ennek köszönhetően az elmúlt két évben összesen 600 Zetor traktor került az orosz piacra.

Megalapítása, 1946 óta összesen 1,3 millió traktor készült a vállalatnál. A szocialista időkben voltak olyan évek, amikor 20 ezer traktort gyártottak. A céget 2002-ben privatizálták, a vevő a szlovák HTC Holding volt, amely máig a Zetor tulajdonosa. Jelenleg 40-től 160 lóerősig terjedő traktorokat gyártanak.