A Bank of Cyprus (BoC) romániai fiókjainak teljes betétállományát, eszközeit és hitelportfólióját átveszi a Popular Bank of Cyprus román leánya, a Marfin Bank, amely önálló intézményként, a helyi jegybank felügyelete alatt működik Romániában, így a mintegy ezer betétes megtakarítása megmenekül.

A ciprusi központi bank emellett jóváhagyta azt is, hogy az anyabank 20 millió euróval tőkésítse fel a Marfint. Piaci források szerint a 90 millió eurós betétállomány mintegy kétharmad részének fedezésére van likviditás, a többit hitelből fedezik. Az átvett 350 millió eurót meghaladó hitelportfólió jelentős része közepes és nagyméretű ingatlanprojekt- finanszírozás.

A Marfin eszközeinek értéke tavalyi 2,6 milliárd lejt összesített, 7,6 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A betétesek kevesebb mint egymilliárd lejt tartottak a pénzintézet számláin, a kihelyezett hitelállomány értéke meghaladta az 1,6 milliárd lejt. A pénzintézetnek 33 fiókból álló hálózata van Romániában, alkalmazottainak száma 340 fő.

A BoC április elseje óta zárva tartja fiókjait, megakadályozva ezzel, hogy az ügyfelek felbontsák betéteiket. A ciprusi pénzintézet ugyanis fiókintézményként van jelen Romániában, működését a ciprusi jegybank felügyeli, ezért a betétek megadóztatását csak abban az esetben lehetett elkerülni, ha a portfóliót átveszi valamelyik helyi pénzintézet. A ciprusi jegybank korábban visszautasította a román tulajdonban lévő Banca Transilvania és a Raiffeisen Bank ajánlatát, miután a felkínált összeg messze elmaradt a ciprusi pénzintézetet átstrukturáló bizottság várakozásaitól.