Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az után határoztak így, hogy néhány nappal elhalasztották a döntést, mert a bukaresti alkotmánybíróság elutasította a kormány tervét a nyugdíjak 15 százalékos csökkentésére, ezzel lehetetlenné téve a költségvetési hiánynak az IMF által elvárt mértékű csökkentését. A román kormány az emiatt kieső összeget azzal pótolta, hogy 5 százalékkal, 24 százalékra emelte az általános forgalmi adót.

Az IMF indoklása szerint a román kormány ambiciózus kiigazító döntéseket hozott a költségvetés helyzetének gyöngülése ellen és a büdzsé fenntartható javítása érdekében. A valutaalap úgy véli, hogy a kiadások csökkentésének és az adóbevételek növelésének költségvetési egyensúlyba hozása segíteni fog ezek szociális hatásainak enyhítésében. Külön kiemelték a közalkalmazotti bérek túlzott növelése eddigi folyamatának visszafordítását - ezeket 25 százalékkal csökkentik.

A román gazdaság két évtizede legsúlyosabb recessziójába süllyedt, és - mint Sebastian Vladescu pénzügyminiszter közölte - idén várhatóan minimum 1 százalékkal csökkenni fog a GDP az áfa emelése és a bérek csökkentése miatt. Ez a tavalyi rekord, a 7,1 százalékos GDP-szűküléshez képest jó eredménynek látszik, de kétszerese a korábban az IMF és a román kormány által várt 0,5 százaléknak. Emellett a miniszter figyelmeztetett, hogy az adók növekedése miatt számítani kell a korábban várt 3,7 százalékosnál magasabb inflációra és a lej árfolyamának változására is. Ez utóbbi egyelőre pozitív irányba fordult - az IMF-hitelrészlet átutalásának bejelentésére a lej 1,2 százalékkal, 4,2891-re erősödött az euróval szemben, a legtöbbel 2009 májusa óta, s ezzel a nap legsikeresebb valutája lett.

Egy másik, bajban levő országot is kisegít az IMF - szakértői megállapodtak Ukrajnával, hogy 14,9 milliárd dolláros, két és fél éves készenléti hitelt nyújtanak Kijevnek. Ennek feltétele, hogy az ukránok még az idén a GDP 5,5, jövőre pedig 3,5 százalékára szorítsák le a költségvetés hiányát, erősítsék meg a jegybank függetlenségét és biztosítsák megfelelő kapitalizációját, hajtsák végre az energiaszektor szerkezetátalakítását és a mindezeket biztosító reformokat. Ezek közé tartozik, hogy a büdzsé biztosítson pótlólagos forrásokat a társadalom legszegényebb szegmensének védelmére.

Ezt ugyanakkor jelentősen megnehezíti, hogy mint az IMF is elismeri, a hiánycsökkentést csak népszerűtlen intézkedéssekkel lehet elérni, így a közüzemi díjak emelésével, a nyugdíjak csökkentésével és a nyugdíjkorhatár fölemelésével.

Az IMF tavaly felfüggesztette az Ukrajnának szánt 16,4 milliárd dolláros hitelcsomag folyósítását, mert az akkori államfő, Viktor Juscsenko nem volt hajlandó költségvetési megszorításokat bevezetni.