Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bankmentésre az a 20 milliárd eurós forrás fog alapul szolgálni, amelynek a felhasználását szerdán szavazta meg az olasz parlament a kormány számára.

Az olasz kormány ülése utáni percekben a Monte dei Paschi azonnal közleményt is adott ki, hogy hivatalosan is állami segítséget fog kérni.

A pontos részletek később kerülnek tisztázásra, de az olasz kormány hangsúlyozta, hogy bankmentő terve megfelel majd az Európai Unió elvárásainak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bank megsegítésének terhét részben a bank kötvényeseinek és adósainak kell viselnie, nem fedezhetnek mindent az olasz adófizetők forrásai.

A többségében intézményi befektetők által birtokolt "egyes kategóriájú" banki kötvények névértékük 75 százalékán lesznek átváltva banki részvényekre, míg az inkább kisbefektetők által birtokolt "kettes kategóriájú" kötvények névértékük 100 százalékán. Ezzel a kormány nagyjából 40 ezer kisbefektető érdekét képviseli, szemben a nagyobb befektetőkkel.

A siennai székhelyű Monte dei Paschi banknak az év végéig ötmilliárd eurót kell összegyűjtenie, különben az Európai Központi Bank felfüggesztheti tevékenységét, ami jelentős bank- és politikai válságot robbanthatna ki Olaszországban.

A bank a héten részvényjegyzési programmal próbálkozott előteremteni a szükséges forrásokat, de ez nem volt sikeres, ezért fordul az olasz államhoz. A bank megközelítőleg 27,6 milliárd euró értékű kétes adóságállománytól próbál megszabadulni.