Megrohamozták a bankokat Cipruson

Kisebb roham indult szombaton Cipruson a bankbetétek kivételére, miután híre ment, hogy a szigetország 10 milliárd eurónyi nemzetközi hitelcsomaghoz jut, ennek fejében viszont tíz százalékponttal emeli társasági adóját, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtja. Az illeték százezer euró fölött 9,9 százalék, az alatt pedig 6,75 százalék lesz.
MTI-Eco, 2013. március 16. szombat, 15:19
Fotó: Napi.hu

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombatra virradóra állapodtak meg a Ciprusnak szánt hitelcsomag fő elemeiben. Reggel százak akarták kivenni a számlájukon lévő pénzt a szombaton is nyitva tartó szövetkezeti bankokból - jelentette a ciprusi közszolgálati rádió (RIK). Próbálkozásaik azonban kudarcot vallottak, a fiókok vezetői ugyanis arról értesítették őket, hogy a pénzintézet internetes hálózata nem működik. Később a még nyitva tartó fiókok is bezártak - közölte a Cooperative Central Bank of Cyprus elnökhelyettese a rádióban.

A ciprusi bankokban lévő megtakarítások harmada külföldieké, elsősorban tehetős oroszoké és briteké.

Kiderült, a hatóságok éjjel befagyasztották a megtakarításokat, hogy elkerüljék egy lehetséges pánik következményeit. A rádió szerint az ügyfelek bankjegykiadó automatákból természetesen vehetnek fel pénzt, de nem férhetnek hozzá azokhoz az összegekhez, amelyekre az egyszeri illeték vonatkozik. Várakozásai szerint az illetékből 5,8 milliárd euró folyik majd be - mondta az Eurogroup vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem szombaton Brüsszelben.

Hírek szerint az illeték összegét még azelőtt levonják, hogy újra kinyitnának a pénzintézetek. A tárgyalásokon az Európai Központi Bankot képviselő Jörg Asmussen azt mondta, a válságtól sújtott más országokban nem fenyeget hasonló intézkedés.

A dpa ciprusi pénzügyminisztériumi forrásokból egyébiránt úgy értesült, hogy a 10 órás tárgyalás bővelkedett a drámai jelenetekben. Legkevesebb háromszor fordult elő, hogy a szigetország delegációja kis híján felállt az asztaltól. Az euróövezet tagállamai ultimátumot adtak Ciprusnak: ha nem fogadja el az illetékről szóló pontot, visszatérhet korábbi fizetőeszközéhez, a ciprusi fonthoz - tudósítottak ciprusi újságírók.

A mentőcsomag fő rendeltetése, hogy segítsen tőkéhez juttatni a ciprusi bankrendszert, amelyet súlyosan érintett a görög adósság tavaly elhatározott részleges leírása. A csomag értéke azonban kevesebb a vártnál: Ciprus korábban 17 milliárd eurónyi szükségletről tett említést.

A szigetország tavaly nyáron fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz, de a belpolitikai fejlemények - mindenekelőtt a nemrégiben tartott elnökválasztás - hátráltatták a tárgyalásokat. Gyors segítség nélkül Ciprusnak a számítások szerint már májusban csődöt kellene jelentenie.

Görögország, Írország és Portugália után Ciprus a negyedik euróövezeti ország lesz, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítenek a pénzügyi válság következményeinek elhárításában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2013.03.18 16:54

Mint láthatjuk, az EU egy hibátlan "jogállam". Minden erkölcsi alapja megvan arra, hogy a tagállamoktól a jogállamiság betartásának szabályait számon kérje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.03.18 16:02

"A dpa ciprusi pénzügyminisztériumi forrásokból egyébiránt úgy értesült, hogy a 10 órás tárgyalás bővelkedett a drámai jelenetekben. Legkevesebb háromszor fordult elő, hogy a szigetország delegációja kis híján felállt az asztaltól. Az euróövezet tagállamai ultimátu"mot adtak Ciprusnak: ha nem fogadja el az illetékről szóló pontot, visszatérhet korábbi fizetőeszközéhez, a ciprusi fonthoz - tudósítottak ciprusi újságírók."

Most hogy mosdatják magukat a tolvajok: "Nem is ők akarták, hanem Ciprus... " Sőt könyörgtött Ciprus, hogy ezt a "strukturális" lopást vérehajthassa. 20.000 ezuro alatt már visszakoztak a tolvajok. Sok embernek az élete munkájának 10%-át veszik el. Mert a bankok szarul és felelőtelnül fektettek be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.18 12:45

Brüsszel és az unió ismét bizonyított - a csúfos görög, spanyol, portugál és olasz malőr után - , hogy impontens gazdasági válságkezelésben.
Nem, hogy a magyar hiányszámokat nem tudják - nem is akarják! - kiszámolni, de uniós adófizetők több ezer- és ezer milliárd euróját szórták már el kármentésre azaz adták magán bankoknak.
Olyan a helyzet, mint nálunk a cigány felzárkóztatás.
Milliárdok a gazdagoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Poeri, 2013.03.18 10:03

Sajnos az a tippem, hogy csak próbálkoznak a gazdaság helyretételével csak épp nem a saját országukon próbálják ki a teóriákat (zs..ók).

Cipruson így most a bankok teljesen hitelüket veszették.
Nálunk meg a nagyon rossz feltételű hitelek miatt rossz a megítélése a bankoknak. (deviza, magas kamat, irreális fedezet, ...)

Viszont nálunk még van esély arra, hogy értelmes feltételekkel lehessen majd hitelt felvenni és így esetleg majd be is indulhat a gazdaság. de ciprusi "megoldással" nem.

XXI. századi szemmel a gazdaság akkor pörög, ha a bankok adnak hitelt és van is olyan aki feltudja venni. Valószínű csak ezt kellene helyre tenni. Értelmes hitelezési feltétellel. Ekkor jobban pörögne az ÁFA és talán még lehetne csökkenteni is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.03.17 19:14

@na4: Svájcba vinni zsetonkát marhaság. A svájci bank nem ad ki információt, de érdekes módon mindig van olyan alkalmazott, aki hozzájut az adatokhoz, lementi és eladja a kormányoknak.

Tehát nem sz@runk a kútba, csak a kávájára és utána belelökjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html