Mégsem olyan rossz a helyzet a Toyotánál

Bár a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota harmadik pénzügyi negyedévében 47,6 százalékkal kevesebb üzemi profitot hozott össze, mint egy évvel korábban, ez még mindig kevésbé rossz, mint amit a piacok vártak. A cég ráadásul saját egész éves profitvárakozását is megemelte.
NAPI, 2011. február 8. kedd, 08:29
Fotó:

A Toyota üzemi profitja 189,11 milliárd jenről 99,0 milliárd jenre (1,2 milliárd dollár) esett a decemberrel véget véget érő negyedévben - ez viszont sikernek is nevezhető, hiszen a Reuters által megkérdezett elemzők 70,6 milliárd jent vártak. A nettó profit 38,9 százalékkal 93,63 milliárd jenre csökkent.

Elsősorban nem is a cég renoméját erőteljesen lerontó, visszahívásokat eredményező műszaki hibák, hanem a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása, és a japán piac szűkülése nyomta rá a bélyegét az autógyártó teljesítményére.

Piaci részesedésének fenntartásáért esetenként veszteséggel adott túl Japánban gyártott autóin a külföldi piacokon. Elemzők szerint hiába javított saját egész éves profitvárakozásán a japán cég, még mindig elmarad kisebb riválisai, a Nissan és a Honda nyereségtermelő képességétől.

Az egész éves üzemi profitvárokozást 380 milliárd jenről 550 milliárd jenre (6,68 milliárd dollárra) növelték - a Reuters által megkérdezett elemzők 489 milliárd jent vártak; a nettó profitra vonatkozó várakozást pedig a korábbi 350 milliárd jenről 490 milliárd jenre növelték. Az árbevétel-várakozást 19,0 ezer milliárd jenről 19,2 ezer milliárdra javították.

HOZZÁSZÓLÁSOK