Megszabadult romániai leányától a Mechel

A négy acélüzemért alig 52 eurót fizetett egy orosz tulajdonban lévő romániai vállalkozás.
Túrós-Bense Levente, 2013. február 20. szerda, 14:19
Fotó: Napi.hu

A bukaresti székhelyű Invest Nikarom Srl. 230 lejért (egy euró 4,4 lej) megvásárolta az orosz acélgyártó a Mechel East Europe Metallurgical Division Srl. romániai érdekeltségeit, az ügylet során a mintegy hatezer főt foglalkoztató négy acélgyár - a Ductil Steel Buzau, a Mechel Campia Turzii, a Mechel Targoviste és a Laminorul Braila - eszközei kerültek cég tulajdonába - derül ki a Mechel közleményéből. A járművek és ipari gépek szállításával, bányászati és kőfejtők gépek üzemeltetésével foglalkozó Nikarom tulajdonosa két orosz állampolgár, a cég alaptőkéje 99,9 ezer lej.

A Mechel már tavaly ősszel jelezte, hogy eladja romániai érdekeltségeit és kivonul az országból. A négy üzem értékesítéséből 150 millió dollár bevételt reméltek az oroszok, a veszteséges gyárak azonban egyetlen érdeklődőt sem vonzottak.

A megrendelések apadása és a nyersanyagok drágulása miatt a Mechel évek óta jelentős veszteséget halmozott fel, 2011-ben az előző évhez képest 45 százalékkal csökkent a romániai leány bevétele, miközben a veszteségek 76 százalékkal, 40 millió euróra nőttek. Az adósságállomány tavaly június végén már 600 millió eurót összesített. A 2012 elején elkezdett átszervezés során az oroszok több mint ezer dolgozót bocsátottak el, a megmaradt mintegy hatezer alkalmazott a sorozatos kényszerszabadságok miatt bérük 75 -80 százalékát kapták. Az év végére azonban mind a négy üzemben leálltak a kohók. A Mechel menedzsmentje elégedett a tranzakcióval, hiszen a 2013-ra tervezett 2,4 milliárd rubeles (60 millió euró) veszteség így a cég kasszájában maradhat.

A munkavállalók érdekképviselete szerint a romániai leány azért kerül ilyen helyzetbe, mert a Mechel évek óta kiviszi a profitot az országból. A Mechel csoport a romló gazdasági kilátások miatt stratégiai átszervezésre kényszerült, a romániai érdekeltségek mellett több európai vállalatukat is eladják és elsősorban a bányászati ágazatuk fejlesztésére helyezik a hangsúlyt -állítják az oroszok.

Az új tulajdonos, a Nikarom egyelőre nem nyilatkozik terveiről, így azt sem tudni, hogy mi lesz a romániai üzemek és a dolgozók sorsa, az érintett települések önkormányzatai azonban már forrásátcsoportosítással készülnek a várható tömeges elbocsátásokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK