BUX
38643

Megszorítások miatt fáj a szlovák boltosok feje

Bár Szlovákia gazdasága tavaly az előzetes adatok szerint mintegy 4 százalékkal növekedett, a kereskedelmi forgalom fellendülésére még várni kell.

Sidó Zoltán, 2011. január 26. szerda, 14:58

A Napi Gazdaság szerdai cikke

A kiskereskedelem stagnál Szlovákiában, ami főleg a nagyon lassan élénkülő munkaerőpiac következménye. 2010-ben 5 százalékponttal volt magasabb a munkanélküliség, mint 2008-ban - magyarázta a vérszegény 2010-es adatokat Michal Musák, a Slovenská Sporitelna takarékpénztár elemzője.

A szlovák jegybank (NBS) decemberi jelentése szerint a kiskereskedelemre még a tavalyi negyedik negyedévben sem volt jellemző az élénkülés, a bizonytalan helyzetben a háztartások inkább megtakarítanak.

Míg a fellendülés csúcsidőszakában, 2008 első felében csupán a pénzbevételek 4 százalékát tette félre a lakosság, addig 2010-ben ez az arány 7 százalékra ugrott fel - mondta Zdenko Stefanides, az Intesa-leány Vseobecná Úverová Banka vezető közgazdásza.

A jegybank 2011-ben sem számít érezhető javulásra, egyrészt a minimális bérfejlesztés és a magas munkanélküliségi mutatók, másrészt a Radicová-kormány összesen 1,75 milliárd euróra rúgó megszorító intézkedései miatt.

Az idén 19-ről 20 százalékra növekvő áfa, néhány adókedvezmény eltörlése, a dráguló élelmiszerek, a magasabb közüzemi számlák miatt csökken a lakosság szabadon elkölthető pénze, ami negatívan érinti a kiskereskedelmi forgalmat is.

A bevásárlóturizmus ugyan most nem számottevő, de nagyjából állandó: Szlovákia északi körzeteiből rendszeresen járnak vásárolni Lengyelországba, ahol olcsóbbak az élelmiszerek (Szlovákiában az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árszintje az EU-átlag 81 százalékát érte el 2009-ben, míg a lengyel csak a 64 százalékát), valamint Dél-Szlovákiából Magyarországra, ahol egyes területeken gazdagabb az élelmiszer-kínálat. A pozsonyiak az osztrák határ túloldalán levő Hainburgot és Parndorfot, vagyis az outleteket lepik el hétvégenként, kozmetikai és ruházati cikkekre vadászva.