Megszorongatják a Vivendi-vezért?

A Vivendi Universal SA vezérigazgatója, Jean-Marie Messier ma kénytelen szembenézni a mind idegesebb nagybefektetőkkel akik a cégvezetőt hibáztatják, amiért papírjaik összesen 3 milliárd dollárt veszítettek értékükből az elmúlt másfél év alatt - írja a Bloomberg.
Almási Gábor, 2002. május 29. szerda, 15:29

Messier vélhetően igen nehezen fog megnyugtató magyarázatot adni arra, hogy miként tervezi megállítani az idén 45 százalékos zuhanást produkáló részvényárfolyamok további süllyedését. A piac és a részvényesek többsége is úgy véli, hogy Messier eddigi igen agresszív terjeszkedési politikája vezetett a cég mostani helyzetéhez.
A vezérigazgató várhatóan áruba kívánja bocsátani a cég eredeti tevékenységi körét megtestesítő - még III. Napóleon idejében alapított - közműrészleg 15 százalékát, hogy könnyebben tudja felvenni a versenyt a piacvezető AOL Time Warnerrel. Az üzlet egyébként hozzávetőleg 1,8 milliárd eurós bevételt hozna a Vivendi konyhájára. Megfigyelők szerint sor kerül még egy veszteséges olasz fizetős TV-csatorna értékesítésére is.
Az elemzők véleménye szerint ugyanakkor a részvényesek egy olyan testületet kívánnak létrehozni, amely felügyelné a vezérigazgató napi munkáját, így véve elejét az általuk nemkívánatosnak tartott döntések véghezvitelének.

HOZZÁSZÓLÁSOK