Az Osztrák Hírügynökség (APA) megtalálta az egyik győztesét az osztrák kormány felbomlásához vezető Ibiza-botránynak: a Red Bull. A hírügynökség ugyanis kiszámolta, mekkora hirdetési értéke van annak, hogy a cég termékei megjelentek a nyomtatott sajtóban a botránnyal kapcsolatban.

Ezek szerint - csak a nyomtatott sajtót számolva - a salzburgi cég számára listaáron 1,32 millió euró hirdetési költséget spórolt meg a botrány.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ korábbi elnöke és a botrány kirobbanásáig Ausztria alkancellárja a lemondását okozó "Ibiza-videón" szinte végig Red Bull-Vodka koktélt fogyaszt. A Der Stanard című osztrák lap tudósítása szerint ennek azért is van különös jelentősége, mivel az osztrákok számára spanyol sziget elsősorban jó borairól ismert. A videón a Red Bullt nem csak mint koktélok alapanyagát említik, hanem mint kísérőitalt szusihoz, tengeri-sügér-carpacciohoz és tonhalsalátához is.

A reklámérték-számítások nem veszik figyelembe az internetes megjelenéseket, így az APA által számolt hirdetési értéknél a végső összeg jóval magasabb lehet.

Az osztrák Parlamentben egyébként a hétfői rendkívüli ülésen bizalmatlansági szavazás fenyegeti Sebastian Kurz kancellárt, amelyet az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) készül benyújtani, s amelyet a hétvégi vezetői ülését követően már a szabadságpárt (FPÖ) is támogatna.