A tisztségviselő tájékoztatása alapján a büntetőintézkedések nem akadályozzák majd meg azt, hogy a bankokat feltőkésítsék és eladják.

A jegybank másik alelnöke, Katerina Rozskova a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az orosz bankok "civilizált módon", vagyis leányintézeteik eladásával, illetve az ukrajnai klienseikkel szembeni kötelezettségeik teljesítése után kivonulnak az ukrán piacról.

Hétfőn Moszkva Ukrajna-politikája ellen tiltakozó tüntetők befalazták az orosz Sberbank (Szberbank) kijevi központi fiókjának bejáratát. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a Sberbank ukrajnai leányintézete a múlt héten bejelentette: elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is.

Ukrajnában nyolc orosz pénzintézetnek van leánybankja. A szankciókat öt orosz pénzintézet, a Sberbank, a Prominvestbank, a VTB Bank, a BM-bank és a VS Bank leányai ellen tervezik bevezetni. Ezek közül az első három állami tulajdonú, ukrajnai piaci részesedésük együttesen 8,6 százalék.

Az Ukrajnában működő orosz bankok leánycégei közül kettőnek, a VS Banknak és a Forward Banknak volt tavaly nyeresége, a többiek együttes vesztesége 29,5 milliárd hrivnya (mintegy 1,1 milliárd dollár) volt.