Megtört a jég - Kína megnyitotta kapuit

A korábbi híreszteléseknek megfelelően megváltoztatta a kínai értékpapír-felügyelet a külföldi bankokra vonatkozó szigorú szabályozást, a módosítás szerint elérhetővé válik a külföldi bankok számára a kínai helyi alapkezelési piac. A régóra várt döntés azért is fontos, mert így a bankok egy gyorsan növekvő és profitábilis piacra tudnak betörni. A változtatások június elsejétől lépnek életbe, ami azt jelenti, hogy hónapokon belül megindulhat a nagyobb roham a piac meghódítására - írja a Dow Jones Newswires.
portfolio.hu, 2013. március 18. hétfő, 09:47
Fotó: Napi.hu

A kínai értékpapír-felügyelet korábban olyan szabályokat hozott meg, amely szerint csak akkor lehetett helyi befektetők számára befektetési alapot értékesíteni Kínában, ha a bank az értékesítés megkezdése előtti három egymást követő évben bizonyítani tudta, hogy nem kapott jelentősebb adminisztratív vagy büntetőjogi büntetést. A szabályokat pontosan úgy állapították meg, hogy annak szinte egyelten egy külföldi szereplő se tudjon megfelelni.

Az utóbbi hónapokban azonban enyhült a szabályozói oldal, már körülbelül egy hónapja azt rebesgették, hogy ezt a korlátot lebontják. A módosítás szerint már ez a kitétel nincs benne a szabályokban, vagyis megnyílik az út a külföldi bankok előtt, hogy hozzáférjenek a kínai befektetési alappiachoz. Jelenleg Kínában 72 alapkezelő van, az általuk kezelt vagyon 580 milliárd dollár volt 2012 végén, ami egy éves szinten 31 százalékos emelkedésnek felelt meg.

Mivel a külföldi bankok befektetési alapjainak értékesítése előtti fő akadály lebomlik, több bank is jelezte, hogy szeretne belépni a piacra. Március elejéig 5 bank fordult ilyen kéréssel a hatóságokhoz, így a Standard Chartered, United Overseas Bank, a Citigroup, a Bank of East Asia, Hang Seng Bank. A szabályváltozás eredményeként egyebek mellett megnyílik a lehetőség a helyi brókercégek és a biztosítók előtt is, hogy az alapkezelők termékeit értékesítsék, miközben eddig a piacot a helyi állami bankok dominálták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.18 10:04

Most már a kínai elv-társaink is ilyenek?

Ki az, aki követ bennünket a jóízű bezárkózás útján?

Fehéroroszország és Észak-Korea.

Ők a mi igazi elvi szövetségeseink.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html