BUX
38643

Megugrott a Gazprom európai exportja

Miközben hatalmas növekedést ért el a Gazprom európai gázexportja, a Novatek magánvállalat újabb ostromot indított, hogy beszállhasson ebbe az üzletbe.

Barabás T. János, 2016. március 16. szerda, 16:55

Március 15-ig 33,5 százalékkal nőtt az előzetes adatok szerint a Gazpromnak a nem a volt szovjet köztársaságokba irányuló gázexportja, 36,5 milliárd köbméterre.

Különösen jelentős volt az emelkedés a német kivitelben (+37 százalék), 9,9 milliárd köbmétert ért el. Tavaly az összesített export 8 százalékkal bővült a 2014-es 9,3 százalékos visszaesés után. A Németországba irányuló 17,1 százalékkal emelkedett, de az olasz kivitel 12,6, a francia 36,8, a brit 10,2, az osztrák 11,5 százalékkal csökkent.

A győzelmi jelentéssel egy időben a Vedomosztyi üzleti napilap kiszivárogtatta, hogy a Novatek magán gáztársaság ismét személyesen Vlagyimir Putyin elnökhöz fordult: engedélyezze számára gáz exportálását Európába.

Az újság megszerezte az ügyben Alekszandr Novak energiaügyi miniszternek az államfőhöz írt levelét, aki abban az egyetlen exportforrás elvének fenntartása mellett foglal állást, vagyis megőriznék a Gazprom monopolhelyzetét a gáz külkereskedelmében. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint az ügyben nincs döntés, és még a levélváltások tényét sem volt hajlandó megerősíteni.