Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A KPMG legújabb kutatása szerint a bizonytalan piaci környezet jelentős mértékben visszavetette az elmúlt időszakban fokozatosan megerősödő nemzeti olajtársaságok törekvéseit nemzetközi versenytársaikkal szemben, a globális pénzügyi hanyatlás új lehetőségeket nyit a nagy nemzetközi olajtársaságok előtt, főleg a könnyebben hozzáférhető banki hitelek formájában.

A kormányzati támogatást élvező nemzeti vállalatok szintén élhetnek a lehetőséggel, hogy olyan áron férjenek hozzá kőolaj- és földgázkészletekhez, amely egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Úgy tűnik tehát, hogy a nemzetközi és a nemzeti olajtársaságok közötti szorosabb együttműködés kialakításán át vezet az út a kölcsönösen előnyösebb megoldásokhoz - mondta Anthony Lobo, a KPMG Egyesült Királyságbeli kőolaj- és földgázszektorra szakosodott partnere.

A kínai, illetve kisebb mértékben az orosz olajtársaságok, a vállalatfúziós és felvásárlási tevékenység (M&A) első hullámának motorját jelentik a kőolaj- és földgázszektorban, tőketartalékaik és a piacaikon tapasztalható kereslet következtében. Ezért az elkövetkező néhány hónapban a KPMG főként a kínai ügyletek dominanciáját valószínűsíti, a nemzetközi társaságok inkább előnyös társulásokkal élnek majd. Lobo véleménye szerint a legtöbb tranzakció a 20 milliárd angol font alatti tartományban fog teljesülni, az elmúlt évtized 40 milliárd angol fontot elérő tranzakcióihoz hasonlók nem várhatók. Mivel a nemzeti olajtársaságok nem vásárolhatóak fel, valószínűleg a nemzetközi társaságok új vegyesvállalatokat alakítanak majd ki a nemzeti olajtársaságok bevonásával.

A bizonytalan piaci környezet a régió olajtársaságait sem hagyja érintetlenül - állítja Kiss Péter a KPMG Energetikai és közüzemi szektorának globális vezetője. Az hogy a MOL ilyen gazdasági körülmények között is stabilan teljesít és kedvezőbb helyzetben van mint versenytársai, egyértelműen igazolja a társaság stratégiáját, régiós és azon túli terjeszkedési törekvéseit, valamint azok következes és kitartó megvalósítását - tette hozzá a szakember. Kiss Péter úgy véli, hogy a MOL tulajdonosi szerkezete és a társaság irányítási rendszere a nemzeti és nemzetközi társaságok jellemzőinek egy sajátos kombinációja, a kedvező helyzethez pedig a társaság folyamatos hatékonyságjavító programja is hozzájárul.