Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kulisszák mögé engedett betekinteni az Equitech vezetője, Tal Sharon, aki elmondta, hogy a fintech startupok felzárkóztatása bőven több, mint hogy összezárnak néhány tehetséges, kreatív fiatalt és pénzügyi szakembereket, hogy alkossanak valamit. Ehhez egy jól menő ökoszisztémára van szükség, amely segíti a fejlődést.

Első lépésben megnézik az ötletet, majd a pénzügyi oldalnak is megmutatják, amely visszajelez, hogy az mennyire tűnik hasznosnak. A gyors visszajelzés az alkotóknak és a fejlesztőknek is fontos, hogy tudják, merre léphetnek tovább, milyen problémákra keresnek megoldást a potenciális ügyfelek.

Ezt követően befektetőt keresnek, majd a közösségen belül elemzik az ötletet. Fontos lépés az is, hogy a szabályozó testületekkel egyeztessenek, mert az új technológiák esetében fontos, hogy besorolják őket, mint szolgáltatást.

A piaci tudatosság erősítése is: egy ötlet csak akkor éri meg, ha van rá igény, és csak az a csapat lehet sikeres, amely tudja, hogy a célcsoportjuk, a megszólítandó vállalatok hogy működnek, milyen igényeik vannak.

"Az is fontos, hogy Izraelben mindenki tudja, hogy mi az a fintech" - magyarázta Sharon. A kormány is érti azt, hogy ha technológiába fektet, hosszú távon megéri.

Ez részben annak köszönhető, hogy az ország szűkölködik exportcikkekben, itt tehát van kitörési lehetőség. Ehhez alkalmazkodtak a szabályozók is, amelyek nem határolni, hanem segíteni próbálják a fintech-megoldásokat. Ez a hozzáállás pedig versenyelőnyt jelent.

Az Equitech szakértője elmondta, hogy a modell nem Izraelhez kötött: ők együttműködve egy helyi szervezettel Bulgáriában, Szófiában próbálnak létrehozni egy hasonló fintech-gócpontot.

A Napi.hu az esemény médiatámogatója.