Alabama állam másdik legnagyob bankja, a Colonial BancGroup fölött a szövetségi betétbiztosító (FDIC) pénteken vette át az irányítást, és a Dow Jones hírügynöksége szerint a bajba jutott hitelintézet fiókjait és betéteit az észak-karolinai BB&T veszi át.

A Colonial 355 fiókot üzemeltetett Florida, Alabama, Georgia, Nevada és Texas területén, és mintegy 25 milliárd dollár értékű eszközt kezelt. Hasonló nagyságú bank legutóbb tavaly szeptemberben bukott el legutóbb, akkor a Wachovia volt képtelen tovább folytatni tevékenységét.

A Colonial egyébként már júliusban jelezte, hogy "alapvető kétségei" vannak a túlélését illetően. A bank 606 millió dolláros veszteséget jelentett a második negyedről, miután előtte négy negyeden át már veszteséges volt, elsősorban a floridai ingatlanokhoz kapcsolódó hitelveszteségek miatt.

Befektetők egy csoportja 300 millió dolláros tőkeinjekciót tervezett, de ez is meghiúsult, ahogyan a TARP-alapból sem jutott segítséghez a pénzintézet, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket. A Colonialt a hitelválság megpróbáltatásai mellett a hírek szerint saját vezetői is sanyargatták, ugyanis az amerikai igazságügyi minisztérium könyvelési szabálytalanságok miatt vizsgálódik a banknál.

A Colonial részvényeinek kereskedését felfüggesztették Nwe Yorkban, viszont a BB&T árfolyama a kereskedés hozzávetőleges félidejében több százalékkal emelkedik. Az elmúlt évben a Colonial papírja 94 százalékot veszített értékéből, míg átvevője mindössze 10 százalékot; a KBW 24 tagot összesítő bankindexe pedig átlag 30 százalékos árfolyamcsökkenést jelez.