A brit biztosítótársaság, a Prudential megegyezett az AIG-vel az amerikai vállalat ázsiai üzletágának megvásárlásáról - írja a Marketwatch.

A Prudential 35,5 milliárd dollárt fizet az AIG-nak, amiből 25 milliárd készpénz, 10,5 milliárd részvény. Továbbá, 20 milliárd dollárból emelik a vállalat tőkéjét, amit részvényeladásból fedeznek. A Prudential így piacvezető lesz Hong Kong-ban, Malajziában, Vietnámban, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken, illetve a legnagyobb külföldi biztosítóként lesz jelen Kínában és Indiában.

Várhatóan a brit társaság korábbi 44 százalékos Ázsiára eső profitrészesedése az adásvétellel 60 százalékra fog ugrani. Az AIG-nak pedig nagy segítséget jelent a bevétel, amiből törleszteni tudja az amerikai államtól kapott pénzügyi mentőövet. Az elemzők szerint ezzel a Prudential jelentős hídfőket építhet ki Ázsiában, de a vételárat sokallják.
A Prudential publikálta éves jelentését is: a vállalat üzemi eredménye 10 százalékkal, 1,41 milliárd fontra esett vissza. A vállalat öt százalékkal, 19,85 fontra emelte az egy részvényre jutó osztalékot.

A hír hatására mind a két vállalat részvényeinek árfolyama mélyrepülésbe kezdett: a Prudential papírjai Londonban 12 százalékot veszítettek értékükből. Ráadásul a fontot is megmozgatta az esemény: a brit deviza 1,6 százalékot gyengült a dollárral szemben.