Mélybe rántották egymást a telekom cégek Amerikában

Nagyarányú gyengülést mutattak egyes amerikai telekom cégek részvényei kedden a New York-i tőzsdén.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 13:01
Fotó:

A Sprint Nextel részvényei mintegy 3 százalékot estek a keddi kereskedési nap folyamán azt követően, hogy az Egyesült Államok harmadik legnagyobb vezeték nélküli telekom-szolgáltatója - a piacvezető a Verizon, míg a második az AT&T - bejelentette: újabb előfizetőket veszített a harmadik negyedév során.

A tengerentúli gerinchálózat egy részét uraló cég 2005-ben vásárolta meg a Nextel Communicationst, ám úgy tűnik, rossz lóra tett a saját hálózatától különböző hálózatot üzemeltető szolgáltatóval, hiszen ezt követően 2 éven belül 10 százalékot esett részvényeinek árfolyama. A harmadik negyedévben 337 000 előfizető távozott a Sprint Nexteltől, ezzel egymillió fölé emelkedett az elmúlt egy éven belül elpártoltak száma.

A szolgáltatót váltók közül a legtöbben az AT&T-hez mentek, ahol a cég tegnapi bejelentése alapján egyre bővülő vezeték nélküli szolgáltatásokkal számolhatnak. Az AT&T részvényei - a szektorból egyetlenként - 0,5 százalékot emelkedtek, miután a cégvezetés bejelentette, az Aloha Partners elfogadta a 2,5 milliárd dolláros készpénzes ajánlatát, ezzel szert tett a 700 Mhz-es vezeték nélküli hálózati spektrum egy részének használatára. A korábban a televízióadások szórására használt spektrumot az AT&T többek között a HD-tévé adások közvetítésére használná.

A Sprint Nextel nemcsak vesztett, nyert is tegnap a szektortársain - a Vonage Holding részvényeinek árfolyama a hétfői tetőzést követően kedden 7 százalékot zuhantak azt követően, hogy a cég bejelentette, elvesztette a Sprinttel szemben vívott szabadalmi csatáját, a pervesztés pedig jelentős költségterhekkel jár majd a vállalat részére.

HOZZÁSZÓLÁSOK