Mélyrepülésben a brit jelzálog-óriás

Az Egyesült Királyság legnagyobb jelzáloghitel-intézete, a HBOS részvényeinek árfolyama közel fél évtizede nem esett akkorát, mint a cég vezetőjének legújabb bejelentése kapcsán.
NAPI Online, 2007. december 13. csütörtök, 16:25
Fotó:

A HBOS vezére nemcsak a jelenlegi helyzetről, de a jövőbeli kilátásokról is elkeserítő képet festett a befektetőknek, amikor bejelentette: a pénzintézet profitját jelentősen megtépázták a subprime alapú befektetésekből származó veszteségek és a refinanszírozási költségek, valamint hogy az idei 1 milliárd fontos befektetésből származó nyereségre sem igen lesz kilátás 2008-ban.

A pénzintézet közleménye szerint a megnőtt refinanszírozási költségek csökkentik a magasabb kamaton nyújtott hitelek hozamát is, aminek következtében a profitmarzs a várakozásoknál is nagyobb mértékben csökkenhet az idén. A vállalati hitelfelvételek az idén még ugyan mentőövként szolgáltak az elemzői várakozásoknak megfelelő eredmény elérésében, ám a HBOS előrejelzése szerint a vállalati hitelkérelmek is mérséklődhetnek 2008-ban.

A Bank of England azt követően csökkentette a bankközi kamatrátát, hogy a HBOS közölte: a brit ingatlanpiac harmadik negyedévi teljesítményéhez mérhető alacsony adatokat utoljára 1995-ben regisztrált. A jelzáloghitel-intézet becslése szerint a jövő év során a helyzet tovább romolhat majd az Egyesült Királyságban, a lakáspiaci forgalom akár 15 százalékkal is visszaeshet az év során.

A HBOS az év második félévében eddig 550 millió font veszteség leírására kényszerült, és további 340 millió font vesztéséget könyvelhet el a kötvénykereskedelméből származóan, melyből mindössze 180 millió font leírását tervezi, viszont a további subprime hátterű veszteségeit nem kívánja a várható profitja terhére írni, arra számítva, hogy az eszközök értéke még növekedhet.

A pénzintézet profitja az elemzői becslések szerint 3,2 százalékkal 4 milliárd fontra nőhet az idén, hála annak az 1 milliárd fontnak, melyet egy kockázati tőkebefektetés révén könyvelhetett el. A HBOS a pénzpiaci helyzet megszilárdulását megelőzően nem kíván újabb részvény visszavásárlási akciót eszközölni azt követően, hogy 2007-ben 500 millió font értékben vásárolt vissza papírokat.

A lakossági banki profit az év második felében mindössze 70 millió font lesz a várakozások szerint, jelentősen alacsonyabb, mint az első félévben regisztrált 1,04 milliárd font. A vállalati hitelekből származó profit éves szinten a 54 százalékkal nőtt az első félév során, elérve az 1,24 milliárd fontot.

HOZZÁSZÓLÁSOK