Eladná a Deutsche Bank lengyel leánybankját is, hogy egy újabb nem stratégiai érdekeltség értékesítésével szabadítson fel tőkét a szigorúbb tőkeelőírásoknak való megfeleléshez - értesült két banki forrásból a Reuters, amelyet a Portfolio.hu idéz.

A lépés megfelelne a lengyel kormány azon céljának, hogy a bankszektor legalább felét hazai tulajdonban tudja. A Deutsche Bank Polska 38 milliárd zlotys eszközállományával Lengyelország 11. legnagyobb hitelintézetének számít. Mivel a bank eszközeinek harmadát lakossági devizahitelek teszik ki, nehéz lesz vevőt találni a társaságra.

2016 Lengyelországban a bankeladások esztendeje: a GE a helyi Aliornak adta el érdekeltségét, és folyamatban van a Raiffeisen és az UniCredit itteni operációinak eladása is. A végső megállapodást még egyik sem jelentette be, de valószínű, hogy valamelyik állami szereplő (pl. a PZU biztosító) lesz a vevő.

Eközben az Európai Központi Bank felügyeleti vezetője, Daniel Nouy egy EU-s politikusnak küldött levelében megmagyarázta, miért kezelték speciális esetként a Deutsche Bankot a legutóbbi, július végén befejeződött banki stressztesztek során.

Figyelembe vették a Deutsche Bank kínai érdekeltségének eladásából származó pozitív tőkehatást már akkor, amikor a tranzakció még meg sem történt. Daniel Nouy szerint azért cselekedtek így, mert a tranzakció sikerességéről biztosítékot kaptak Kínától. Várhatóan hamarosan véglegessé válik tehát a kínai érdekeltség eladása is.