Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A HSBC, Nagy-Britannia legnagyobb bankja hamarosan kivonul az oroszországi lakossági hitelezésből - jelentette a Financial Times (FT). A bejelentés alig két hónappal követi a Barclays döntését, amely februárban közölte, hogy nem erőlteti hasonló üzletágának ottani tevékenységét.  A döntés hátterében részben az lehet, hogy a két nagy pénzintézet igyekszik leépíteni minden olyan tevékenységét, ami csak viszi a pénzt, emellett egyre nehezebben állják a versenyt a helyi Szberbankkal és VTB-vel. A HSBC közleménye szerint a kelet-európai országban elsősorban a vállalati hitelezés tekinthető ígéretesnek - a Barclays majdnem ugyanezekkel a szavakkal indokolta saját kihátrálását.

Az FT-nek nyilatkozó elemzők szerint az orosz piacon a helyi bankokon kívül azoknak a külföldieknek van esélyük, amelyek hosszabb idő óta jelen vannak Oroszországban. Ilyen a Citigroup, az UniCredit és a Raiffeisen. A HSBC 2009-ben 200 millió dollár befektetésével kezdte el oroszországi lakossági banki tevékenységét, a Barclays csak egy évvel korábban, az Expobank 745 milliós felvásárlásával vetette meg a lábát a kelet-európai országban. Mindkettő nagy csinnadrattával érkezett, de csak maroknyi fiókot nyitott. Ezért könnyen távozhatnak - mondta egy elemző az FT-nek.

Ugyanakkor nem csupán a két brit pénzintézet vezetőségének fáj a feje az oroszországi viszonyok miatt. A legtöbb banknak komoly gondot okoz, hogy nem tud lépést tartani az állami tulajdonú Szberbankkal. Ez utóbbi kezében van a lakossági betétek fele, emellett a Kreml kifejezetten támogatja az olyan költséges változtatások végrehajtásában, mint a felső vezetés megújítása és az új termékek piacra vitele. Egy elemző szerint az orosz kormány a Szberbank átalakítása mellett döntött ahelyett, hogy az egész ágazat reformját támogatná.

Az orosz bankszektor egyébként sokat ígér annak, aki meg tudja vetni rajta a lábát, ugyanis a jelzálog- és a lakossági hitelezés még gyerekcipőben jár. E piaci szegmensek fejlődése még csak most indul.