A vállalatvezetőkből álló 14 tagú tanács a héten ismertette tervezetét - értesült a Bloomberg -, amely szerint a kormányzatnak hitelgaranciákkal kellene megsegítenie a végveszélybe került kisvállalatokat az idén márciusban beindított értékpapír-vásárlási program (TALF) keretében. (A TALF-programban a Fed hitelekkel fedezett, AAA besorolású értékpapírok vásárlásához nyújt kedvező kamatozású kölcsönöket, az ezermilliárd dollárosra tervezett akcióhoz a költségvetés az eredeti tervek szerint 100 milliárd dollárral járul hozzá.)

A hitelválság elleni harc jegyében Washington már beindított idén májusban egy, a kisvállalkozások megsegítését célzó programot a Small Business Administration (SBA) nevű, évtizedek óta működő szövetségi hivatal égisze alatt; akkor úgy gondolták, hogy egy 255 millió dolláros keretből mintegy tízezer hitelt tudnak folyósítani a bankokon keresztül, egy-egy hitelfelvevő maximum 35 ezer dollárhoz juthat. Ez a pénz azonban lassan csordogál: e hét elejéig 1127 hitelt hoztak tető alá belőle az SBA közreműködésével, összesen 36,8 millió dollár értékben.

Az SBA az alapkamat fölött 2 százalékos kamatot ad az ügyletben részt vevő banknak, a hitelfelvevő pedig egy év türelmi idő után öt év alatt törleszt - ha csődbe megy, az SBA fizet. Mindehhez a hiteligénylőnek elég szigorú feltételeknek kell megfelelnie, a túlélésükért küzdő kisvállalkozásoknak viszont sokszor nincs idejük végigjárni a lassan őrlő hivatali malmokat.

A most a kormányzat asztalára kerülő javaslat szerint a Fed ellenőrzése alatt levő TALF-program eszközeinek felhasználásával a kormányzat egy legfeljebb 2,5 millió dolláros hitel 90 százalékára vállalna garanciát, aki pedig 5-10 millió dollárt kérne, az 70 százalékos garanciára számíthatna.