Mentőövet dobnának a kivonuló bankok leányainak

Az EBRD felkészült arra, hogy nagyobb részesedést vásárol azokban a magukra maradó kelet- és közép-európai bankokban, amelyeknek az anyacégei egyre gyorsabb ütemben vonulnak ki a térségből. A banki finanszírozás elapadása leginkább Szlovéniát és Magyarországot érintette.
MTI-Eco, 2014. január 14. kedd, 08:29
Fotó: Napi.hu

A visszavonulás oka részben az, hogy a bankok meg akarják szépíteni mérlegüket az Európai Központi Bank (ECB) eszközminőség-ellenőrzése (AQR) előtt. Lépésük ugyanakkor aggodalmakat kelt, hogy milyen hatása lesz ennek a gazdaságokra. Erik Berglöf, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) főközgazdásza a Reuters által hétfőn közölt interjúban azt mondta, hogy Magyarország és Szlovénia esetében áll fenn a nyugati bankkivonulás kockázata leginkább, de véleménye szerint további piacelhagyásra kerülhet sor a balti országok esetében is.

A főközgazdász jelezte, hogy az EBRD szerint felgyorsulóban van a nyugati bankok kivonulása a térségből. "Miután számos nagybank leánycége elárvul, új tulajdonosra lesz szükség, és ilyen esetben az EBRD kitöltheti az űrt" - fogalmazott Erik Berglöf. A Bécsi Kezdeményezés október végén közölt jelentése szerint a tavalyi második negyedévben folytatódott a nyugat-európai bankok Kelet-Közép-Európába irányuló tőkejuttatásainak csökkenése; a folyamat már nyolcadik negyedéve tart megszakítás nélkül.

Aggasztó a helyzet a térségben

A kelet-, közép- és délkelet-európai térség országaiba irányuló banki finanszírozás két éve tartó csökkenésének mértéke eléri az övezet összesített hazai össztermékének (GDP) 6 százalékát. Ez azt jelenti, hogy nagyobb volt a tőkejuttatások visszaesése, mint a globális pénzügyi válság csúcsán, 2008 végén és 2009-ben - áll a dokumentumban, amelyet a Bécsi Kezdeményezés végrehajtó bizottságában résztvevő nemzetközi pénzügyi intézmények, köztük az IMF, a Világbank és az EBRD szakértői állítottak össze.

A csökkenés 2012. július 1. és 2013. június 30. között a térségi GDP 1,7 százalékával volt egyenértékű, de jelentősek voltak az eltérések az egyes országok között is; a finanszírozás elapadása leginkább Szlovéniát (9,8 százalék) és Magyarországot (7 százalék) érintette.

A válságot megelőző öt évben a hitelezés felfutásával a kelet-közép-európai országokban működő bankok erős pénzügyi függésbe kerültek nyugati anyabankjaiktól. Ezt a függést a leánybankok elkezdték lazítani - az átlagos hitel-betét arány a válság előtti 135 százalékos csúcsról 115 százalékra csökkent a körükben -, de még így is jelentős, évi 416 milliárd dollár a finanszírozási igényük. Ezért - és mert a belföldi betétek volumene nem bővült érdemben a válság óta - a nyugatról érkező tőkejuttatás további csökkenésére kell számítani - állapította meg a jelentés.

A dokumentum szerint aggodalomra ad okot, hogy nem növekszik a hitelállomány a kelet-, közép- és délkelet-európai térségben.

Csökken a hitelkínálat, nem várható változás

A magánszektorba történő hitelkihelyezések továbbra is lényegében stagnálnak; a vizsgált időszakot megelőző egy évben átlagosan mindössze 1,2 százalékkal nőttek. A térség hat országában egyenesen csökkent a hitelezés, a legnagyobb mértékben Lettországban, Szlovéniában és Magyarországon.

A jelentés hat ország - Albánia, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Magyarország - átlagát vizsgáló táblázatában kimutatta: miközben a hitelkereslet 2012 második felében már visszakapaszkodott a válság előtti szintre, a hitelkínálat folyamatosan romlott, és 2013 első negyedévében 300 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2008 őszén.

A hitelkínálat csökkenésének egyik oka a nem teljesítő hitelek viszonylag magas aránya. A térségben jelenlévő banki szereplők fele a nem teljesítő hitelek arányának további növekedésével számol. A hitelezés visszafogásának másik okaként a szabályozás folytonos változását jelölték meg a nyugat-európai bankok kelet-, közép- és délkelet-európai leányvállalatai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

biroti3, 2014.01.14 12:18

@htszht:

Ok, de az ilyen embereket nem kell megmenteni, mert még véletlenül továbbadja a genetikáját!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.14 12:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

biroti3, 2014.01.14 12:01

@htszht:

"A nő, mert felelőtlenül vett fel 30(!!!) millió hitelt?"

Egy szem gyerekkel 30 milliót vett fel?Mekkora házat vett?400 m2?

Erre azt lehet mondani ,hogy az emberi ostobaságra és mohóságra nincs gyógyszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.14 11:52

A szakértői imf (mai cikkükben csúnyán leégtek megint hazánkkal kapcsolatosan) és EBRD úgy készített tanulmányt, hogy a térség leszakadó államaihoz csapta hazánkat és bele sem számította a térségben egyedülálló MNB NPH programot.
Ennyit szakértelmükről.
...az EBRD részéről Simor András adja a tippeket...
Folytatja szánalmas magyarellenességét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.14 11:01

@jobbajobb:

Ismerek egy idős nőt aki azért lett beteg, mert a lánya (banki tisztviselő volt ráadásul!!!) 30 - azaz harminc - millió forintot vett fel a saját bankjától svájci frank alapra és nem tudta fizetni.
Az idős néni kapott egy szívinfarktust majd az anginájára kapott nitrát spray-el túladagolta magát véletlenül...

Most akkor ki is a hibás?...
A bank, mert saját dolgozóját így rászedte?...robbantsák fel a bankot?
A nő, mert felelőtlenül vett fel 30(!!!) millió hitelt?
Az idős nő, mert aggódik a lányáért és közben megöli magát?...

Bizony-bizony: a nő így temeti el az édesanyját.
A sztoriban folytatásként ott marad a nő kisgyermeke akit eddig a nagymama tartott el...

Ezt tették hazánkkal a felelőtlenül hitelező külföldi bankok akiket most megmentenek.
Az idős nőt nem menti meg senkit.

Ez így reális?...a bankoknak kártérítést kellene fizetni.
Addig a magyar Zorro pár bankot felrobbant talán és az a buta nép szurkol is majd neki amelyik volt olyan buta és fel is vette felelőtlenül a hitelképtelen adósságot.

A ravasz a buta és haszonleső...magyar film a valóságról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html