Méregdrágán vesz Orange-papírokat a France Télécom

Az állami irányítás alatt álló France Télécom (FT) csütörtökön sikeresen tovább növelte adósságállományát, ugyanis kiderült, hogy 64 százalékos prémiummal kénytelen visszavásárolni az Orange mobilszolgáltató leányvállalatának részvényeit a német E.on közműcégtől - írja az ft.com. Szegény FT-t még az ág is húzza, a Merrill Lynch ugyanis azt javasolja a befektetőknek, hogy középtávon lehetőleg váljanak meg FT-papírjaiktól, hosszú távon pedig vételről semlegesre rontotta le a részvények minősítését.
Ádám Viktor, 2002. június 7. péntek, 10:16

Az E.on az érvényben lévő opciós szerződés értelmében a France Télécom részére eladhatja a kezében lévő - a mobilszolgáltató mintegy 2 százalékát megtestesítő - 103 millió Orange-részvényt. Nem meglepő módon az Eon él is opciós jogával, ami 950 millió euróval csapolja meg az FT kasszáját. Mindez egy részvényre vetítve 9,22 eurós vételi árfolyamot jelent, ami a tegnapi, 5,61 eurós zárókurzushoz képest több mint 64 százalékos prémiumot tartalmaz. Az FT befektetői nem fogadták lelkesen a "jó" üzletet, a távközlési cég részvényei meredek lejtőre kerültek a párizsi börzén.
A vállalat az első negyedévet a korábbi terjeszkedésnek - köztük az Orange és az Equant felvásárlásának - köszönhetően 60,7 milliárd eurós adósságállománnyal zárta, s a mostani ügylet ezt vélhetőleg tovább növeli.

HOZZÁSZÓLÁSOK