BUX
39138

Mérföldkőhöz érkezett Kína, az USA-ban terjeszkedik a vezető bank

Megérkezett az Egyesült Államokba a kínai bankrendszer legnagyobb szereplője, a világszerte terjeszkedő ICBC; az állami irányítás alatt álló társaság többségi részesedést szerez egy amerikai bankban.

MTI-Eco, 2011. január 24. hétfő, 14:41

A hétfőn bejelentett ügylet szerint az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) 80 százalékos részesedést vásárol a hongkongi központú Bank of East Asia Egyesült Államokban működő leányvállalatában.

Az ICBC az első kínai bank, amely tulajdonrészt szerez amerikai bankban. Az ügylethez az amerikai hatóságok hozzájárulása is szükséges.

A kínai bank 140 millió dollárt fizet a részesedésért, és összesen 13 New York-i és kaliforniai bankfiókot vesz át. A szerződést már a múlt héten, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök washingtoni látogatása alatt megkötötték, de csak hétfőn jelentették be.

A többségi részesedés megszerzése társaságunk globalizációs stratégiájának fontos része - közölte az ICBC. Az ügylet szilárd alapot teremt az Egyesült Államokban a fiókhálózat kiépítéséhez - áll a közleményben.

Az ICBC-t az együttesen 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkező pekingi pénzügyminisztérium és egy állami tulajdonban lévő befektetési társaság irányítja. A cég 2006-ban nemzetközi hálózat kiépítésébe kezdett, érdekeltségeket vásárolt egyebek között Indonéziában, Makaón és Dél-Afrikában, a múlt héten pedig bejelentette, hogy Európában is terjeszkedik, London, Luxembourg, Frankfurt és Moszkva után fiókot nyit Madridban, Párizsban, Brüsszelben, Amszterdamban és Milánóban.

Az 1984-ben alapított banknak Kínában 390 ezer munkatársa és 16 ezer fiókja van. Külföldi hálózata nagyjából 200 bankfiókból áll.