Merkel nem lazít

Elutasította a kormány által elhatározott drasztikus takarékossági program módosítását a német kancellár.
MTI-Eco, 2010. június 20. vasárnap, 11:05
Fotó:

Szokásos hétvégi videóüzenetében Angela Merkel szembeszállt a 2014 végéig összesen 86 milliárd eurós megtakarítást előirányzó takarékossági csomagot ért bírálatokkal. Az ország háború utáni történetének legszigorúbb takarékossági programját szinte minden oldalról kritizálták, és bírálatokat fogalmaztak meg azzal szemben a kancellár pártja, a konzervatív CDU egyes magas rangú politikusai is.

A takarékossági csomag különösen szociális téren irányoz elő megszorításokat, csökkentve a tartós munkanélkülieknek eddig nyújtott támogatásokat, továbbá az úgynevezett szülői segélyt, ami a munkából átmenetileg kimaradó, gyermeküket otthon velő szülőknek jár. De "kemény kezűek" voltak a program készítői a bankokkal, az energetikai vállalatokkal, továbbá a légitársaságokkal szemben is, számukra különböző új adók, illetve illetékek befizetését irányozva elő.

A legtöbb bírálat Merkelt az ellenzék részéről a program "szociális kiegyensúlyozatlansága" miatt érte, és ehhez csatlakozott néhány konzervatív politikus is. Az ellenzéki pártokkal együtt ők is azt követelték, hogy emeljék meg a legjobban keresők jövedelemadóját, és felmerült az egyes termékek, illetve szolgáltatások esetében a korábbi nagykoalíciós kormány által csökkentett áfa újbóli megemelése is.

A kancellár hétvégi üzenetében ezt elutasította, ugyanakkor visszautasította a legnagyobb energetikai vállalatok fenyegetéseit is.

A szóban forgó konszernek - köztük az E.ON, az RWE, a Vattenfall és az EnBW - ugyanis szombaton azzal fenyegetőztek, hogy a alkotmánybíróságnál támadják meg a programban foglaltak őket érintő, általuk alkotmányellenesnek tartott előirányzatát. A takarékossági csomag ugyanis azt tartalmazza, hogy a legtekintélyesebb energetikai konszerneknek egyfajta "fütőelemadó" elnevezéssel 2011-től évente összesen mintegy 2,3 milliárd eurót kellene befizetniük az államkasszába. Az elgondolás szerint mindezzel "törlesztenék" az atomerőművek működési idejének - a koalíciós kormány által tervezett - meghosszabbításából származó nyereségüket is. Ez utóbbi viszont bizonytalanná vált azáltal, hogy az észak-rajna-vesztfáliai politikai változások következményeként a kormánykoalíció minden bizonnyal elveszíti többségét a Bundesratban, a parlament felsőházában, és az általa javasolt törvénytervezetek elfogadtatása jóval nehezebbé válik.

Üzenetében Merkel megerősítette, hogy a G20 országcsoport közelgő csúcskonferenciáján minden tőle telhetőt elkövet egy globális pénzpiaci tranzakciós adó elfogadtatásáért. A pénzpiacoknak, illetve azok szereplőinek is ki kell venniük részüket a válságkezelésben - hangoztatta a kancellár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.20 12:55

A tranzakciós adóról csak annyit, hogy ha egy ország is van a világban aki nem vezeti be, akkor az összes forex bank oda fogja tenni a székhelyét és kész, ha mindenki aláirja, akkor meg csinálnak rá egy CFD.-t (devizapáronként) és nem a teljes összegeket fogják egymás között utalgatni a spekulánsok, hanem csak a nyereséget- veszteséget (50.000 EUR helyett pl 100 EUR.-t ) Mivel a devizapiac 95%.-a spekulativ ezért az EU bankok le is mondhatnak, majd az ebből a forgalomból származó árrésükről..... persze politikusoktól nem kell sokat várni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html