Merrill: a mobilpiac szűkülése a Nokia eredményére is kihat

A Merrill Lynch lefelé módosította a mobiltelefonok iránti globális keresletre vonatkozó idei és jövő évi várakozását, s egyúttal visszavette az iparág legnagyobb gyártója, a Nokia eredményprognózisát is - írja a Reuters. A finn cég egyébként holnap teszi közzé felfrissített nyereség- és forgalomvárakozását.
Ádám Viktor, 2002. június 10. hétfő, 13:10

A Merrill Lynch arra számít, hogy az idén 385 millió mobiltelefonra lesz vevő világszerte, jövőre 410, azt követően pedig 420 készülék kelhet el. Ezzel a befektetési bank a 2002. évi prognózisát 6, 2003. évi előrejelzését pedig 11 százalékkal csökkentette. A mobilpiac alapjai nem javulnak, a beszállítóktól érkező hírek pedig a a megrendelések további kitolására és az új modellek bevezetésének elhalasztására utalnak - áll a Merrill elemzésében.
A cég emellett visszavette az iparág legnagyobb szereplője, a Nokia idei és jövő évi eredmény- és forgalomvárakozását. A finn cégtől 2002-re 0,73 euró, jövőre pedig 0,71 euró részvényenkénti nyereséget vár, ami a korábbi prognózistól 9-9 százalékkal marad el, miközben a bevételi várakozást 7, illetve 14 százalékkal csökkentette. A globális piacrészesedés szűkülhet, az idénre várt 35 százalékról 33-ra.
A Nokia-papírok rövid távú ajánlása továbbra is semleges, hosszú távon pedig maradt az "erős vétel" minősítés.
A J.P. Morgan eközben piaci átlagnak megfelelőre javította az Ericsson- és a Nokia-részvények besorolását, azzal, hogy az iparágban továbbra is fennállnak a strukturális problémák, a távközlési szolgáltatók pedig várhatóan tovább csökkentik beruházásaikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK