Mérséklődött a banki szigor

Az ECB felmérése szerint az idei második negyedévben felére csökkent a lakossági és vállalati hitelfeltételeket szigorító bankok aránya Európában.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 12:21
Fotó:

Az ECB szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint szemben az első negyedévben mért 43 százalékos aránnyal, a második negyedévben már csak az európai bankok 21 százaléka nehezítette a hitelfelvételi követelményeket a vállalatokkal szemben. A központi bank előrejelzése szerint ez az arány a következő negyedévben tovább mérséklődhet, sőt, ez a mértékletesség már a lakossági kölcsönökre is kiterjedhet - írta a Bloomberg.

Az ECB kötvényvásárlási programja, valamint a még érvényben lévő, a pénzintézetek forrásigényét maradéktalanul kielégítő hitelprogram kedvező hatásai a központi bank szerint már érzékelhetők az európai hitelpiacokon. A jegybanki felmérés szerint a hitelfeltételek egyre kisebb mértékű szigorítása az elmúlt negyedévben a kínálati oldalon jelentkező javulás eredménye volt. A mérséklődő banki szigor egyúttal annak is jele, hogy a pénzintézetek körében nő a bizalom a gazdasági fellendülés, valamint a lakáspiac stabilizálódása iránt.

A hitelezés újraindítását elősegítendő az ECB 1 százalékon - történelmi mélyponton - tartja az irányadó kamat szintjét, abban bízva, hogy a hitelkondíciók belátható időn belül javulást mutatnak majd. A túlzott optimizmust letörendő, Jose Manuel Gonzalez Paramo ECB monetáris tanácstag azonban figyelmeztetett: figyelembe kell vennünk, hogy ezek a folyamatok időt igényelnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK