A svájci központú európai energiavállalat, a MET Csoport és az északkelet-szerbiai Novo Milosevo városában működő helyi cég, az Arhar Teh vegyesvállalata, a PEPO Energy építette meg és helyezte üzembe a zöldenergiával működő biogázerőművet. A berendezés mezőgazdasági eredetű biomasszából állít elő biogázt, amelynek segítségével villamosenergiát és hőt termel. Az erőmű kapacitása 1,2 megawatt (MW) - adta hírül a cég.

A MET Csoport 2020 májusában csatlakozott a PEPO-projekthez, 51 százalékos részesedést szerezve és biztosítva a szükséges projektfinanszírozást.

Zorana Mihajloviæ miniszterelnök-helyettes, energiaügyi miniszter hangsúlyozta az új biogázerőmű építésének fontosságát Szerbiában, a már meglévő 28 erőmű mellé.

Jelenleg további 73 biogázerőművet építünk Szerbiában, amivel egy vagy két éven belül 100 MW beépített kapacitás jön létre, és Szerbia így több villamosenergiát állít majd elő biogázból, mint Horvátország, Montenegró és Szlovénia együtt. Ez a projekt bizonyítja a szerb kormány elkötelezettségét a zöldenergia iránt, és minden befektető, aki a megújuló energiába beruház, egyben azt mutatja, hogy az energiapolitikánkban is hisz - mondta a miniszter. A PEPO Energy ötmillió eurós beruházás, amely több mint harminc munkahelyet teremt.

A PEPO erőmű újabb mérföldkő a megújuló energiával kapcsolatos stratégiánkban, és jól mutatja elköteleződésünket a zöld és fenntartható jövő iránt. Egyben megerősíti elkötelezettségünket Szerbia felé is, ahol a MET 2009 óta folytat üzleti tevékenységet. További beruházásokkal bővíteni szeretnénk jelenlétünket a megújuló és a hagyományos energiaforrások terén is, támogatva ezzel a szerb gazdaságot - fogalmazott Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója.