BUX
41516

Metrót építene Kolozsvár

A kolozsváriak fontolgatják metró építését, aminek legfőbb akadálya, hogy nem kaphatnának hozzá uniós támogatást.

Barabás T. János, 2016. március 9. szerda, 08:18

Emil Boc kolozsvári polgármester nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy metró épüljön a városban - írta a maszol.ro. Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, Temesvárhoz hasonlóan érdemes megfontolni Kolozsváron is egy metróvonal építését.

Tájékoztatása szerint már zajlanak is elemzések a metróvonal megépítéséről. Támogatom a vitát arról, hogy legalább a Polus bevásárlóközpont és a repülőtér között legyen metrójárat - idézte a polgármestert a stiridecluj.ro. Szerinte közép és hosszú távon nem zárható ki az elképzelés megvalósítása.

Boc ugyanakkor emlékeztetett: Kolozsvár egy ilyen fejlesztésre nem kaphat európai uniós finanszírozást. Örülhetünk, ha legalább egy terelőútra - ami két, három millió euró - kapunk pénzt az EU-tól, de hosszú távon ezt a lehetőségét szem előtt kell tartani - nyilatkozta az elöljáró.

Temesváron már 2013-ban felmerült egy metrójárat építése. A város polgármestere, Nicolae Robu egy éve jelentette be, hogy az önkormányzat elszánta magát a terv megvalósítására. A temesvári metrójárat az Északi Pályaudvart, a Keleti Pályaudvart, egy nagy bevásárlóközpontot és a Traian Vuia Nemzetközi Repülőteret érintené.