Mi lesz a börtönből szabadult orosz milliárdossal?

A Jukosz orosz olajcég volt vezető jogásza szerint nem várható radikális fordulat Mihail Hodorkovszkij büntetőügyeinek újratárgyalásától.
MTI, 2013. december 26. csütörtök, 13:26
Fotó: Napi.hu

Vezető orosz lapok jogászok véleményét közölték csütörtökön a legfelsőbb bíróság elnökének döntéséről. Vjacseszlav Lebegyev, az orosz legfelsőbb bíróság elnöke szerdán perújrafelvételt rendelt el Mihail Hodorkovszkij, az orosz olajcég volt főrészvényese és üzlettársa, Platon Lebegyev két büntetőügyében. Utasítását azonban még a bíróság vezető testületének is meg kell vitatnia.

Dmitrij Gololobov, a Jukosz volt vezető jogásza a Vedomosztyi című napilapnak nyilatkozva óvott a túlzott optimizmustól. Szerint a legfelsőbb bíróság elnöke "csak meg akar szabadulni Hodorkovszkij és Lebegyev ügyében az ügyvédek által benyújtott összes panasztól".

Pavel Ogyincov, a legfelsőbb bíróság szóvivője elmondta, a Jukosz-ügyek újratárgyalását az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyáron hozott határozata indokolta. Ezt Oroszország nem fellebbezte meg, ezért az törvényerőre emelkedett. A Vedomosztyi hozzátette: a felülvizsgálat még nem jelenti azt, hogy az orosz bíróságok megváltoztatnák az ítéleteket.

A strasbourgi székhelyű testület július 25-én megállapította, hogy a két orosz üzletemberrel szemben csalás és adóelkerülés címén emelt vádak megalapozottak voltak ugyan, az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során azonban megsértették emberi jogaikat. Az európai bíróság szerint emellett jogtalanul terhelték rá Hodorkovszkijra a Jukosz olajcég által meg nem fizetett 17 milliárd rubelnyi adót.

A Jukosz volt vezető jogásza szerint még ha a legfelsőbb bíróság felülbírálja és eltörli a korábbi döntést a tetemes adóhátralék visszafizetéséről, akkor sem lenne veszélytelen az orosz üzletembernek visszatérnie Oroszországba. Nincs még lezárva ugyanis az ellene folyó harmadik büntetőeljárás.

Mihail Hodorkovszkij a múlt pénteken elnöki kegyelemmel szabadult a börtönéből, és még aznap Németországba repült.

A Kommerszant című orosz napilap emlékeztetett arra, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság nem tartotta politikai ügynek a Hodorkovszkij és Lebegyev elleni pert. Kifogásolta ugyanakkor egyebek közt, hogy az orosz bíróság nem hallgatta meg a védelem legfontosabb tanúit, akik szakértői jelentést készítettek az ügyben.

Karina Moszkalenko ügyvéd a Kommerszantnak ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz legfelsőbb bíróságnak meg kell semmisítenie az első Jukosz-perben 2005-ben hozott ítéletet, mivel a Mescsanszkij kerületi bíróság nem biztosította Mihail Hodorkovszkijnak és Platon Lebegyevnek az igazságos bírósági eljáráshoz való jogát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.12.26 15:23

Schweizba megy !!!

Logikus !!!Az orosz Cataferia ,5 csillagos WELLNES-vel,ahol beosztják a személy egész napi idejét ,ilyen hosszan unalmas !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html