Mi lesz a paksi hitellel? - megszólaltak az oroszok

Az orosz pénzügyminisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozata az Oroszország által külföldi országoknak nyújtott hitelek szüneteltetésére vonatkozóan csak az új hitelmegállapodásokra vonatkozik. Vagyis Paks 2 tízmilliárd eurós hitelére nem.
Napi.hu, 2016. január 21. csütörtök, 16:44

Az orosz pénzügyminisztérium szerint a Paks 2 projekt hitelszerződése esetében már egy elfogadott kötelezettségről van szó, amelynek felülvizsgálatáról nincs szó - írja az orosz állami atommonopólium a Roszatom magyarországi szócsöve az atomenergiainfo.hu.

Oroszország Paks 2-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti" - áll az orosz pénzügyminisztérium válaszában.

A paksi atomerőmű bővítésről  2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít 21 éves futamidőre átlag 4,5 százalékos kamatra. Ez a pénzügyi konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy az új paksi blokk is kizárólagos állami tulajdonban maradhassanak. Pakson két, egyenként 1200 MW-os VVER-1200-as típusú nyomottvizes reaktor létesül, amelyek építése a tervek szerint 2018-ban kezdődik - írja a portál.

Orbán Viktor miniszterelnök február közepén Moszkvába látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívásra. A megbeszélésen a találgatások szerint szerepel Paks 2 ügye is - ezek szerint nem abban a megközelítésben, hogy az orosz fél felfüggesztené a projekt hitelezését. Emellett magyar cégeket is sújtó  az orosz embargó enyhítése és honvédségi beszerzések is szóba kerülhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.21 18:31

Ez a Sztorcsak igen régi motoros, emlékeim szerint legalább azóta van hivatalban mint Putyin, de lehet hogy már Jelcin óta. A szovjet-magyar államadósság lebontását már ő managelte orosz részről a 90-es évek végén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html